Водопад КазанитеВодопад Казаните не е много популярен сред български и чуждестранни туристи, но ако имате удоволствието да го видите веднъж, със сигурност ще го запомните и повече никога няма да го объркате с друг водопад.

Причината да твърдим това с толкова голяма доза увереност е, че на практика, това чудо на природата няма еквивалент на друго място в нашата страна. Той представлява поредица от пет водопада, който се спускат един след друг, образувайки уникална по рода си каскада.

След всяка каскада се образува казан или по-правилно казано скален котел, който представлява издълбан басейн в самата скала. Това формирование е резултат от естествените ерозионни процеси.

Цялата тази картина по един странен начин създава някакво зловещо усещане, което идва от липсата на светлина между скалите, от тъмните цветове на водата в тези басейни и от начина, по който водата се завърта, образувайки един своеобразен вихър.

Височината на този водопад иначе не е толкова голяма. Ако сметнем всички пет водопада, които формират тази каскада, а също така и ако говорим за цялата система от най-горния до най-долния край, общо става дума за около 20 метра, изчислени във вертикална посока.

Местоположение

Водопад Казаните се намира на петдесеттина километра източно от София по права линия. Реалната дистанция от града, обаче, възлиза на около 70 километра, отчитайки всички отбивки и завои, които трябва да се изминат.

Той попада в пределите на Средна гора, на юг от Балкана. Ще го откриете в така наречената Златишко-Пирдопска котловина, а най-близкото населено място в района е малкото село Чавдар.

Макар и сравнително близо, обаче, селцето все пак е отдалечено на приблизително около 5 километра от водопада. Като се има предвид и това, че до мястото се стига посредством криволичеща горска пътека, можете да си дадете сметка приблизително колко време ви е необходимо за да стигнете до там.

Достъпност

Водопад Казаните може да се опише като сравнително лесно достъпен от по-опитните планинари, за които не е особено сложно да се катерят по всевъзможни терени и да правят това без да поставят себе си под какъвто и да било риск.

Те често описват водопада като много лесен за достигане, поради това, че той се намира на сравнително по-малка надморска височина. До тук не е нужно да се изкачват стръмни и трудно проходими планински пътеки, което допълнително може да ви улесни в достигането до крайната цел.

Това мнение, обаче, не се споделя от обикновените туристи, които нямат кой знае какъв опит и просто жадуват за малко време сред красотата на природата. За неоптния посетител мястото се достига трудно и в това няма спор.

За разлика от много други водопади в България, обаче, до тук няма еко-пътека и това е може би основният проблем с достъпността. Както е известно, еко-пътеките са винаги много добре поддържани.

За тях малко или много се полагат грижи, което има за цел да гарантира, че ще успеете безпроблемно да достигнете до крайната цел. Обикновено еко-пътеките се обхождат редовно, като целта на това е да се гарантира безопасността.

Кога да посетим мястото

Липсата на еко-пътека налага необходимостта да сме по-съобразителни, когато избираме време от годината, в което да посетим мястото. Трябва да внимаваме да няма заледявания, да няма сняг, да няма хлъзгави опадали есенни листа или пък да не е имало дъждове, които да са направили почвата хлъзгава.

Това доста ни ограничава във врмето и като цяло ни подсказва, че трябва да се насочим към месец, в който като цяло условията са доста добри. Юли може би щеше да бъде идеален за целта, но малката надморска височина тук подсказва, че и температурите ще са доста високи.

През юни

Месец юни е може би най-доброто време от годината, в което да посетите водопад Казаните. Мястото по това време представлява едно изключително съчетание между пищна зеленина, хвърляща приятна и отпускаща сянка, прекрасни аромати, които цъфтящите растения разпространяват, както и песента на птиците, които по това време огласяват всичко наоколо с чуруликането си.

През зимата

Зимата може и да е красив сезон, но тук определено падат доста трайни и дълбоки снегове, които понякога могат да се задържат със седмици. Имайки предвид, че няма еко-пътека, по която да се движите, броденето из гориста местност в снега не е препоръчително.

През есента

Есента е сезон, в който можете да се очаровате от прелестта промените, които буквално настъпват пред погледа. Цветовете се променят сякаш за часове, а на фона на все по-захлаждащото време, нюансите сякаш стават все по-топли и слънчеви.

В разгара на лятото

Лятото традиционно е най-предпочитаният сезон за екскурзии и разходки сред природата, но не бива да забравяте и това, че все пак по това време и температурите са най-високи. Тук сте далеч от морския бряг, но не сте и много високо в планините, така че можете да очаквате доста горещо време. Ако искате да посетите водопада Казаните през летните месеци, най-добре е да направяите това рано сутрин или пък в по-късните следобедни часове.

През пролетта

Пролетта е един наистина много добър сезон за всеки, който иска да прекара повече време сред природата. Това е съвсем етествено след дългата зима и месеците прекарани у дома.

На фона на повишаващите се температури и разлистваща се зеленина, обаче, почвата е кална и водниста, което силно затруднява обхождането на пътя до водопада. Както вече споменахме, този път е доста неусвоен и за него не се полагат каквито и да било грижи.

По тази причина през този сезон от годината можете да се изцапате доста сериозно и дори да се нараните по невнимание, ако се спускате към водопада. Пролетта по принцип е подходяща за туризъм, но само ако пътувате в края на сезона.

Обърнете внимание:

Много е важно да се припомни, че слизането до самата вода на Казаните не е особено препоръчитлно. Нека да не забравяме, че водопадът е разположен в тесен каменен коридор, а мокрите скални стени много лесно могат да причинят различни по рода си злополуки.

Достатъчна е само една стъпка върху влажните камъни и можете да паднете в студената вода. Макар и да не е дълбоко, все пак това може да бъде напълно достатъчно за да се нараните.

По тази причина е най-добре да се наслаждавате на красотата на водопада от безопасно разстояние или ако пък искате да се доближите максимално до водата, то гледайте поне да сте стъпали на твърдо и безопасно място.