Описание

Загражден е българско село, разположено в южната част на страната в полите на Родопския масив.

Административно то е част от Община Баните и Област Смолян. Статистиките на ГРАО към 2015 година сочат, че в селото има регистрирани 327 жители.

Намиращо се в спиращите дъха Родопи, това малко китно село може да ви предложи много приятни разходки и незабравими моменти сред природата.

Къде се намира Загражден

Както вече споменахме, административно това село се намира в смолянска област. Разположено на близо 1300 метра надморска височина, Загражден е точно на границата между Източните и Западните Родопи, което прави местоположението му още по-уникално.

Най-удобният път за стигане до селото е четвъртокласният републикански път 8611, разклонът за който се намира малко след село Баните по път 863.

Най-близките населени места до Загражден са Две Тополи, Планинско, Вълчан дол, Глогино, Босилково и Давидково, всички разположени в живописните Родопи.

На какъв туризъм можем да се насладим тук

В Загражден може да отседнете основно на две места – една от тях е къща за гости, разполагаща с леглова база от 8 места.

В случай, че там няма свободни места, винаги може да се насочите към далеч по-големия комплекс, който предлага цели 33 места.

Веднъж настанили се в селото, пред вас се откриват страхотно много опции за селски и планински туризъм.

Поначало може да се разходите из селото, което е наистина живописно и с доста стръмни улици, което е съвсем обяснимо – все пак се намира в планината.

Ако планината е вашата страст, тогава може да се впуснете директно в нейните гъсти гори и красиви пътеки. Може съвсем спокойно да запълните няколко дена само с разходки из красивите гористи местности, а обектът, който е любим за повечето туристи, предлага именно това – Загражденската екопътека.

Забележителности в и около Загражден – страхотна възможност за семейна ваканция

Основните забележителности на това село са свързани с вече споменатата Загражденска екопътека.

Изградена през 2007 година с европейско финансиране, тя е дълга целия 13 км и ще ви предостави едно невероятно преживяване и възможност за спираща дъха разходка сред природата.

Отличителното при тази екопътека се състои в големия брой съоръжения, през които ще преминете по маршрута. Част от екопътеката преминава и през едноименната Загражденска река.

Важно е да споменем, че трасето е кръгово и както входният, така и изходният пункт на екопътеката се намират в селото. Това е значително удобство, тъй като няма да се налага да пътувате допълнително, за да се върнете в селото, нито пък да се връщате по обратния път.

Една от най-красивите природни забележителности, на които ще се натъкнете по време на разходката си, са т.н. Загражденски водопади. Те са съвкупност от няколко водопада, най-големите два от които се казват Козарника и Чистилището.

В случай, че искате да отскочите и да разгледате околностите на Загражден, само на 5.5 км се намира природният резерват Кормисош. В него може да разгледате огромно разнообразие от растения, както и редица от най-традиционните за България диви животни като вълк, благороден елен и кафява мечка.

В едно от съседните села, Давидково, може да посетите местната етнографска сбирка, която се намира в Народното читалище на селото. Там ще може да се насладите на запазени предмети от 19 и 20 век, показващи поминъка и бита на населението от този период.

Каква е историята на това село

Макар и в днешно време в селото да живеят мюсюлмани, има сведения, че традиционно селището е било християнско.

За това свидетелстват имената на местности като:

  • „Троица“;
  • „Костадиница“;
  • „Нова черква“;
  • „Гяур дере“;
  • „Петков гроб“;
  • „Братаница“.

Предполага се, че първите заселници са били бягащи българи от настъпващите османски войски в периода на късното Средновековие. Заселването на християни в Родопския масив е характерно за този период.

Не е известно откъде идва съвременното име на селото, знае се само, че старите имена са Долащър и Въртево.