Описание на Илаков рът

Илаков рът е българско село, което се намира в централната част на страната, северно от Стара планина.

Населението му наброява 104 души, според данни на ГРАО към 2015 година. Селото е богато откъм природа, забележителности и история – вярваме, че всеки ще намери по нещо за себе си в него.

Спокойствието, което ще откриете в Илаков рът ще се оцени най-много от онези хора, които са жертви на забързаното ежедневие и големия град.

Местоположение на селото и как се стига до там

Географски селото е разположено в така наречения Еленски балкан, част от планинската верига на Стара планина.

Илаков рът се намира точно под връх Симаново и хълм Чукара, близо до десния бряг на река Борощица.

Административно селото се причислява към Община Елена и Област Велико Търново. До селото се стига по четвъртокласен републикански път, който се отделя между пътя Руховци-Буйновци.

Най-близките населени места са Христовци, Угорялковци, Трънковци, Лазарци, Велковци, Долни Танчевци, Нешевци и Руховци.

Какъв вид туризъм ни предлага Илаков рът

Няма да ви изненадаме като ви кажем, че основното, което селото може да предложи, е природа. За сметка на това тя е толкова прелестна и толкова прекрасна, че бързо ще забравите за удобствата и лукса на ежедневието.

Местността Дядово Владово е страхотна през лятото и е любимо място за гъбарите – там се раждат страхотни гъби, предимно булници и манатарки.

Местността се слави и с много добрите си условия за лов, а селото разполага с две ловни дружинки, които редовно практикуват любимото си занимание.

Местният събор се провежда на 4 декември всяка година, а в последните години се провежда и втори, пролетен събор, който е около Гергьовден.

Ако се чудите как може да се насладите на всичко това и къде може да отседнете, в Илаков рът има две къщи за гости, които ще ви приютят. По-голямата е с леглова база от 20 места, докато по-малката може да приеме до 9 човека.

Къщите са достъпни, приветливи и уютни, но най-важното – ще ви позволят да станете част от магията на това малко, но изключително красиво и спокойно българско кътче.

Забележителности в района

Природата не е пестила, когато е давала на този край от нашата родина, и вие трябва да се възползвате на максимум от възможностите, които Еленският балкан ви предоставя.

Само на по-малко от 2 километра се намира Христовският водопад, разположен по поречието на река Мийковска. Още през 1974 година той е обявен за защитен природен обект, което само доказва какво голямо значение има той.

Самият водопад е висок близо 9 метра, а падът му се разбива в скалите под него. Около Христовския водопад има обширни поляни, на които може да си отдъхнете и да се насладите на природата.

Задължително препоръчваме да си отделите достатъчно време и да посетите Марянския манастир, който се намира на около 5 км от Илаков рът, в село Марян.

Там ще видите малка църква, построена през 1835 година, както и красиво дворче, но не това е най-важното в случая.

На мястото на днешния манастир е съществувал средновековен такъв, най-вероятно в периода 8-9 век. Разкопки откриват основите на много стар православен храм, а в олтара му мраморен саркофаг с останки от скелет, който държави Евангелие в ръцете си и има корона до главата си.

По непотвърдени информации се вярва, че това е възможно да е гробът на българския цар Борис I – Михаил Покръстител. Независимо дали е вярно или не, това място съдържа неповторима енергия и част от българската история и наследство.

В района може да видите още доста красиви места, сред които:

  • Мийковска екопътека;
  • Екопътека Раюв камък;
  • Скален феномен Марков камък;
  • Както и всички забележителности в град Елена, който е само на около 6 км разстояние.

Кратка история на Илаков рът

За името на селото се носи легенда, че произлиза от елите, които виреят в околността. Старото му име е Елхов рът.

Според местното предание, мястото на днешното село се използвало като сборен пункт и черковище по време на Петровден – там хората от охолните махали се събирали, молили се за дъжд и устройвали курбан.

Жителите на отделните махали имат сериозно участие в укрепването на руските позиции на Марянската дъбрава по време на Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 година.

Местните жители разказват за ужасяващото нападение от страна на турски башибозуци на 11 август 1877 година – събитие, което е останала в местната памет и до ден днешен.

На 16 януари 1943 година официално е оформено сливане на отделните махали Витьовци, Продановци, Драгоевци, Хвърльовци, Бръчковци, Угорялковци и Тарханджии в днешното село Илаков рът.