Описание

Граматиково е българско село, което се намира в югоизточната част на страната, в близост до границата с Турция.

Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 380 души.

Местоположение на Граматиково

Административно е част от Община Малко Търново и Област Бургас. Разположено е в Странджа планина и е част от едноименния природен парк.

На няколко километра южно от селото протича река Велека, а точно до него преминава второкласният републикански път 99, който води до град Малко Търново и се свързва с първокласния път 9, който води до ГКПП Малко Търново.

Най-близките населени места до Граматиково са Кондолово, Визица и Българи.

Туризъм в селото

Селото разполага с един хотел и пет къщи за гости. Хотелът разполага с 40 места и се намира на територията на Странджа, при самия вход на Граматиково. Комплексът предлага с джакузи, финландска сауна, парна кабина и арома сауна, а освен това има фитнес зала, открит басейн, както и ресторант.

Най-голямата от къщите е с 30 места леглова база. Тя, както и другите, предлага уникалния дух на странджанския край, съчетан с модерните удобства на съвременния български дом.

Близостта на селото до черноморското крайбрежие го прави предпочитана дестинация през лятото. Граматиково ви позволява да се насладите на планинската природа, като в същото време морето е на 30 минути от вас.

Забележителности, които да посетите

В центъра на селото може да посетите експозицията Горска сбирка, която разкрива биологичното разнообразие на планината Странджа. Експозицията ще ви изненада с модерни интерактивни елементи, като например уредба за възпроизвеждане на звуците на някои животни и табла с кори на дървета, които ще трябва да разпознаете.

Съвсем близо до експозицията се намира и църквата Свети 40 мъченици, за която се смята, че съществува още от края на 17 век. През 1877 година, по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878) отстъпващите черкези опожаряват светия храм. Малко след освобождението църквата е реставрирана и осветена през 1883 година. В периода 1939-1942 година се изгражда камбанария-мемориал с паметна плоча в чест на загиналите жители на Граматиково в Балканските и Първата световна война.

Разбира се, най-голямата природна забележителност е природният парк Странджа, който заема площ от над 1100 кв.км и е обявен за най-голямата защитена територия в страната от 14 юли 2000 година. В парка влизат пет природни резервата, осем природни забележителности и четиринадесет защитени местности, а разнообразието от животински и растителни видове е значително, като 7 от тях не се срещат никъде другаде в Европа.

История на Граматиково

Няма точни сведения за възникването на селото, но според една от легендите, то е основано през 1347 година от заточени монаси и граматици от манастира „Свети Богородица“, който се е намирал в местността Котвината. Манастирът е бил разрушен през същата 1347 година от османските турци и оцелелите монаси и граматици бягат на север като отсядат при един говедар, който ги приютил. Така се създало днешното село, а името идва от граматиците – Граматиково.

Първите писмени сведения се откриват в османски данъчен регистър от 1731 година, в който селото се споменава и се описва, че в него има 4194 овце.

След освобождението селото остава част от Османската империя и движението за национално освобождение продължава в него. Жители на Граматиково вземат сериозно участие в Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година.

Свободата застига селото чак през 1913 година, след Междусъюзническата война и последвалия я Букурещки мирен договор.