Водопад Пиринешки ДжендемПиринешкият Джендем е най-голямата природна забележителност в един район, който е доминиран от селскостопански обработваеми земи. Едновременно с това, той е един от най-високите водопади в Североизточна България.

Намира се в наистина много лесно достъпна местност, но в същото време, за да се стигне до него се изискват не малко усилия, особено ако искате да го зърнете съвсем от близо.

Причината е, че до водопада се стига посредством пътека, която макар и много живописна, съвсем не е толкова лесна за преминаване. Тя е стръмна, не е добре уредена и като цяло тук не идват много екскурзианти.

Височина и ширина

Водопадът Пиринешки Джендем се счита за един от най-високите в Североизточна България. От най-високата до най-ниската си част, той пропада на приблизително 34 метра, като в този случай става дума по-скоро за бързо спускане, отколкото за истински скок, какъвто правят не малко водопади. Склонът тук е доста стръмен, но все пак не е съвсем вертикален, което кара водата по-скоро бързо да препуска по на надолнището.

Като обем водната струя не е особено голяма, макар че при снеготопене или при обилни валежи, тя може да добие доста внушителен обем. В обикновени дни, обаче, малката рекичка понякога може да бъде прескочена само на една по-голяма крачка. Разбира се, това зависи точно къде сте застанали, защото ширината на реката и на водопада в някои места достига няколко метра ширина.

Местоположение

Водопадът Пиринешки Джендем се намира в сравнително слабо населена местност на Североизточна България. Околността му е заета основно от обработваеми земи, които се разнообразяват тук-там от не много големи по площ участъци, покрити с широколистни гори.

Той е разположен не далеч от град Попово, а точното му местоположение е на около 700 метра от селата Пиринец и Иванча. Близостта до селата го прави много лесен за откриване, тъй като те служат за ориентир на туристи, които за първи път посещават този район.

Макар че наоколо има доста голям брой градчета и селца, те са наистина доста малобройни като население. Инфраструктурата в района не е много добра, което влияе на достъпността на водопада. Въпреки това, каквито и да са пътищата, все пак трябва да се отбележи, че е по-добре с тях, отколкото без.

Достъпност

Водопадът Пиринешки Джендем е изключително лесно достъпен като локация. За разлика от много други, той не е откъснат в някоя отдалечена и непристъпна планинска местност с труден за преодоляване терен.

Както вече споменахме, обаче, самото място, на което се намира, не е много лесно за достигане. Тук е важно да се отбележи, че имаме предвид единствено последните метра от пътя, който води до него.

Пътят през околните села

Пиринешкият Джендем лесно може да се достигне през околните села, до които има удобен асфалтов път. Макар че настилката в района е много стара, все пак това много ще ви улесни, в случай, че желаете да посетите някое по-нестандартно място и решите да се насочите насам.

Отивайки до мястото с автомобил, ще ви бъдат необходими някъде средно между 5 и 10 минути. Тук говорим за времето нужно да стигнете до самия водопад след като излезете от автомобила.

Това без съмнение го подрежда сред най-лесно достъпните в страната. Най-малкото, той не се намира в някоя силно изолирана и отдалечена местност, скрита на десетки километри от най-близките населени места.

Популярност

Макар че е наистина много красив и представлява една от най-големите природни забележителности в този район, мястото като цяло не е особено много посещавано от туристи и екскурзианти.

И тук не става дума само за околностите на водопада, а за тази част от България като цяло. По тази причина може да се каже, че Пиринешкият Джендем не се радва на особено голяма популярност и всъщност повечето хора дори и не са чували, че това място съществува.

Това си има както положителна, така и отрицателна страна. Хубавото в случая е, че това го спасява от рисковете, които туризма носи със себе си. Като пример може да послужи оставянето на цял куп отпадъци след туристите.

От друга страна, недостатък е, че не се подпомага по никакъв начин развитието на местната икономика, която като цяло тук не е особено добре развита. Освен това, няма и налична необходимата туристическа инфраструктура в района, която евентуално да посрещне по-голям брой туристи, ако такива проявят интерес към мястото.

Златния водопад

В непосредствена близост до Пиринешки Джендем, можете да откриете и още една природна забележителност, която си заслужава да бъде посетена. Това е така нареченият Златен водопад, който дължи своето наименование на специфичния цвят на скалите в тази живописна местност.

Той е малко по-малък като големина и дори още по-слабо популярен, но въпреки това е не по-малко красив. Той се намира в атрактивна туристическа местност, която е известна под името Голямата река

Този водопад има височина около 15 метра, което го прави по-малко от половината на размерите на Пиринешкия Джендем. Въпреки това, и двете места си заслужава да бъдат посетени в еднаква степен.

Кога да посетим мястото

Най-доброто време от годината за посещение на Пиринешкия Джендем е периодът между май и юли. През това време ще видите водите сравнително по-буйни, след което те постепенно започват да пресъхват.

Освен това, в тази част от годината ще можете да се насладите и на повече зеленина в района. Имайте предвид, че тук летата са доста сухи и горещи. По тази причина, втората половина на лятото може да изглежда твърде суха и да е накарала голяма част от растителността да изсъхне.

По това време може да ви се стори също така и че водите на самия водопад са силно намалели като струя. Причината е, че действително липсата на валежи оказва известно влияние и води до намаляване на водния дебит.

За какво да внимаваме

При посещението на това място трябва да внимавате на първо място с жегите през лятото. Слънцето може да бъде изключително силно и да предизвика изгаряния или пък слънчасване, което може да бъде изключително неприятно.

Освен това, ниските температури през зимата могат да бъдат също толкова неприятни. Като цяло, районът, в който се намира Пиринешкият Джендем е известен с твърде крайните си климатични условия.

Трябва да сте особено внимателни и за това да не се нараните, опитвайки се да преминете през последния участък до самия водопад. Мястото може и да е лесно достъпно, но пътеката, която води до него е стръмна и дива, което я прави доста трудна за преминаване.