Описание

Везенково е българско село, което се намира в източната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 357 души.

Носи името на българския лекар Константин Везенков, който е участник в Руско-турската освободителна война (1877-1878) и бива ранен край селото.

Местоположение на Везенково

Административно е част от Община Сунгурларе и Област Бургас. Намира се в южните склонове на източната част на Стара планина. Наблизо преминава река Луда Камчия.

През селото преминава четвъртокласен републикански път, а на няколко километра е разположен първокласният републикански път 7. Най-близките населени места са Бероново, Садово и Велислав.

Туризъм в селото

Селото разполага с една къща за гости, която предлага 15 места. Къщата е разположена край река Луда Камчия и е изградена в стилен и модерен дизайн, като в същото време предлага всички нужни удобства.

В селото има възможности за лов, риболов в близката река, преходи до редица местности и калетата около селото, както и екскурзии до популярни туристически дестинации като Жеравна, Сунгурларе и Котел. Морето също не е далеч.

Забележителности в района

Край село Садово, на 5.5 км от Везенково, се намират останките от средновековната крепост Садовско кале. Крепостта е била стратегически охранителен пункт на пътищата по поречието на Садовската река. В днешно време единствено източната стена на крепостта е запазена.

Пещерата Черните извори се намира на около 12 км от Везенково. В нея има карстов извор, но като цяло е бедна на образувания. През пещерата протича подземна река.

Изключително красива е местността около водопадът Сини вир, както и самият той. Намира се до село Медвен, на около 13 км от Везенково. Висок е близо 4 метра и е изключително живописен. До водопада се стига от селото, като има упътващи табели.

В намиращото се на 17 км село Лозарево може да посетите църквата Свети Димитър. Тя е изградена през 1858 година от прочутия български майстор Генчо Кънев. През 1878 година, по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878) бива ограбена и опожарена. След освобождението е реставрирана до първоначалния си вид.

В района се намира и един от най-големите язовири в региона – Камчия, изградена върху площ от над 9 000 кв. км, по поречието на река Луда Камчия. Завършен е през 1973 година. Язовирът е водоснабдител на общините Бургас и Поморие. Край бреговете на язовира има възможности за къмпинг, излет, както и риболов, а във водите му виреят костур, попче, сом, каракуда, костур, шаран и прочие.

На 18 км от Везенково се намира Пещерата на Раковски. Кръстена е на Георги Раковски, който именно в нея, през 1854 година, започва да пише своята книга „Горски пътник“. Пещерата е достъпна и е разположена на стръмен склон. До нея води виеща се тясна пътека. Пещерата е дълга 136 метра.

История на селището

Смята се, че Везенково съществува като населено място от повече от 2000 години. Намиращите се наблизо крепости на „Малкото“ и „Голямото“ кале разкриват значението на това селище. То се определя и от стратегическото значение на Върбишкия проход, който играе ключова роля, както в историята на тракийските племена, така и в историята на Византийската империя и Първата българска държава.

През османския период селото се занимава предимно със селско стопанство и животновъдство.

След освобождението Везенково става част от новосъздаденото Княжество България.