Описание

Ахтопол е български курортен град, намиращ се на брега на Черно море. Той е най-южният град по българското Черноморие и е само на 5 км от устието на река Велека, която разделя територията на България и Турция.

Градът разполага с три плажа, а основният поминък на населението е туризъм и риболов. Той е красиво и спокойно място, подходящо за семейна почивка, а забележителностите наоколо го правят интересна дестинация.

Местоположение на Ахтопол

Административно Ахтопол е част от Община Царево и Област Бургас. Единствената връзка на Ахтопол с другите градове е автомобилният път от Бургас и морският транспорт.

Той е част от природния парк „Странджа“. Южното му разположение го прави доста по-топла дестинация от голяма част от останалите български черноморски градове и курорти.

Туризъм в града и наоколо

Градът разполага с близо 20 хотели, голяма част от които семейни. Ахтопол предлага и къщи за гости, както и ваканционни стаи и бунгала. В града се намират и 5 ресторанти, които предлагат вкусна и прясна морска храна.

Посетителите на града могат да се разходят и до близките курортни градове на север като Царево, Китен и Приморско.

Забележителности край Ахтопол

Само на 5 км от Ахтопол се намира река Велека, която маркира края на българо-турската граница и там може да се види знамето на Турция от отсрещната страна.

Друга интересна забележителност са останките от крепостта Агатополис, които се намират в източната част на града.

Туристите могат да посетят и музея на историята на котвата, намиращ се на 250 м от кей-пристанището на града, на територията на природен парк Странджа. В музея могат да се видят най-разнообразни морски уреди, кораби и корабно оборудване. Там е запазен и старият пристанищен фар на града.

Посещение заслужава и възрожденската църква Свето Възнесение Господне, която се намира до морския бряг на града.

История на селището

На мястото на Ахтопол е било разположено селище, датиращо от новокаменната епоха. Съвременното селище е създадено през 430 година преди новата ера от гръцки колониалисти от Атина. Градът става търговски център, в който основната дейност е сеченето на монети.

По време на варварските нашествия през 5 – 7 век градът бива разрушен, след което е наново построен от византийския военачалник Агатон, който го кръщава на себе си – Агатопол.

Ахтопол става част от българската държава на няколко пъти през Средновековието, като първият регистриран случай е в надпис на хан Крум от 812 година, който съобщава, че го е превзел.  През 1304 година той повторно е превзет от българския цар Тодор Светослав. Около 1389 година градът бива превзет от османските турци.

След освобождението градът остава част от Османската империя, като е освободен чак след Балканските войни (1912 – 1913). Гръцкото му население бива почти изцяло изселено и е заменено от български бежанци от Източна Тракия, чиито родни места остават в Османската империя и след войните от 1912 – 1918.

През 1918 градът бива почти изцяло унищожен от пожар, като след това е построен наново.