Попинолъшки водопадПопинолъшкият водопад е толкова красив, че ако не сте го посещавали никога до сега, може с увереност да се каже, че сте пропуснали една от най-големите природни забележителности на България.

По своята атрактивност, мястото заслужава да се нареди сред водещите в страната, а и в Европа, макар и да не се отличава като нещо странно или необичайно. По отношение на красотата си, обаче, то се конкурира единствено от забележителности от класата на прословутите Крушунски водопади.

Местоположение

Попинолъшкият водопад се намира в югозападните части на България. Ще го откриете на приблизително около 18 километра от курортния град Сандански. Попада в местността Попина Лъка, която от своя страна обхваща красив и живописен район, лежащ на югозападните склонове на Пирин планина. От по-известните туристически центрове, други в близост са Банско и Благоевград.

Местността е пленителна

Местността, в която се намира водопада, е изключително красива. Тя се нарича Попина Лъка и предлага типичен планински пейзаж. Покрита е с гъсти иглолистни гори, които през горещите летни месеци предлагат приятна сянка и прохлада на всеки, който дойде тук.

Природата е изключително добре съхранена и това не е изненада, особено имайки предвид, че мястото се намира на ръба на Национален парк Пирин, който от своя страна е една от най-големите по площ защитени територии в пределите в нашата страна.

Разнообразието от растителни и животински видове тук е наистина много голямо. В областта можете да видите доста едри бозайници, като например сърни и елени, диви прасета, язовци, лисици, чакали, вълци и дори мечки.

Достъпност

Попинолъшкият водопад се намира в планинска местност и е сравнително отдалечен от големите транспортни коридори, които пресичат нашата страна. Най-близката автомагистрала е Струма, която обаче се намира на поне половин час път с автомобил от тук, и то при условие, че пътната обстановка в района е оптимално добра за шофиране.

Самият водопад се намира на място, което е сравнително лесно достъпно. Причината за това е близостта до селцето Попина Лъка, чието име носи той, а и цялата местност. Водопадът се достига по сравнително лесна за преминаване пътека, която не изисква да притежавате някаква по-особена подготовка или пък наличие на някаква по-специална екипировка.

Надморска височина

Попинолъшкият водопад е един от най-високо намиращите се в България, макар че има и такива, чиято надморска височина все пак го превъзхожда. Той може да бъде открит на приблизително около 1300 метра надморска височина, което на фона на българските планини е доста голяма величина.

Мястото, на което се намира, му оказва влияние и го предопределя по най-различни начини. Така например, това е основен фактор, оказва влияние на неговото пълноводие през различните сезони, на начина, по който изглежда околността, флората и фауната край водопада, метеорологичните условия около него и много други.

Времето

Времето в околностите на водопада е доста по-хладно, отколкото в ниските райони на страната. Температурите дори и през най-горещите летни месеци достигат едва до около 25 – 27 градуса на сянка, като по тази причина може да се каже, че летата тук са повече от приятни.

За съжаление, сезонът с топло и хубаво време в района на Попинолъшкия водопад е сравнително кратък, като започва към юни и приключват към месец август, когато се усеща чувствително захлаждане на времето.

То първоначално започва през нощта, като постепенно към септември топлите часове през деня значително намаляват. Те стават все по-малко и в края на краищата остава меко и приятно само около обяд, и то за кратко.

Есента и пролетта са много красиви по свой собствен уникален начин, макар че цветовете не се променят по начина, по който това се случва в широколистните гори на страната.

Зимните месеци продължават сякаш много по-дълго и това се дължи на по-мрачното и студено време. Температурите са почти постоянно под нулата, а снежната покривка се задържа поне от декември до март.

Кога да посетим Попинолъшкия воопад

Водопадът е най-пълноводен през пролетта. Когато започне снеготопенето през март, околните поточета стават доста пълноводни и насочват буйните си води към него и той добива доста внушителни размери.

Ако посетите мястото в края на пролетта и началото на лятото, водите тук все още ще са буйни, но и температурите ще са доста по-приятни. Така, ако изберете месец юни, ще попаднете на най-добрите възможни климатични условия в съчетание с пищна природа.

Зимните месеци също са изключително красиви, но тогава времето е и доста по-студено. Така например, температурите са почти непрекъснато под нулата. За сметка на това, можете да се насладите на най-пухкавата снежна покривка, която може изобщо да ви мине през ума.

Самият водопад обикновено не замръзва напълно, но части от него със сигурност се превръщат в ледена скулптура. Освен това, в близост до водата трябва да се внимава изключително много, защото, макар и красива, тази ледена приказка може да се преобърне за миг в опасна пързалка.

През есента тук сравнително трудно се откриват златни багри и цветове, а причината е в надморската височина. В резултат на нея, тук вирее основно иглолистна растителност. Тя от своя страна не се променя през отделните сезони.

Рискове и опасности

Както и всяко друго излизане сред дивата природа, посещението на Попинолъшките водопади носи със себе си някои рискове. Те могат да имат най-различен характер и е добре да се имат предвид.

На първо място, в планината винаги има повишен риск от наранявания. Това се дължи на по-специфичния терен. Постоянните спадове и възвишения, стръмни пътеки и понякога нестабилна почва под краката, мога да причинят куп неприятни инциденти и злополуки.

Още по-лошо е положението ако сте решили да се подвизавате през зимните месеци. Тогава пътят трудно се различава под дебелия слой сняг, а заедно с опасностите, които изброихме до сега, съществува и риск от пропадане в дълбоки преспи или пък от подхлъзване.

Ако все пак сте решили да се разходите зимно време, трябва да сте доста внимателни за това как се обличате. Заедно с рисковете да се нараните по неравните горски терени, идва и още един риск, а то е от измръзване.

Най-вероятно сте чували колко много хора пострадват по този начин докато са сред природата и със сигурност не искате да ставате част от тази статистика. По тази причина, не бива да подценявате начина, по който се обличате.

Имайки предвид, че се намирате в Пирин планина, има и още нещо, за което трябва да сте малко по-внимателни и това са дивите животни. Не забравяйте, че тук съществуват доста хищни животни, които могат да ви нападнат, като например вълци и дори мечки.