Описание

Градец е българско село, което се намира в източната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 4 309 души, което го прави едно от най-големите села, не само в областта си, а и в цяла България.

Селото е прочуто и с това, че е родното място на видния български офицер, участник в свалянето на княз Александър Батенберг и участник в Балканските войни (1912-1913), Радко Димитриев.

Местоположение на Градец

Административно селото е част от Община Котел и Област Сливен. Разположено е в планински район, в областта на Източна Стара планина.

През него преминава река Луда Камчия и третокласният републикански път 488, а на няколко километра край него преминава второкласният път 48.

Най-близките населени места са Катунище, Медвен, Ичера и Жеравна.

Туризъм в селото и околността

Селото разполага с един семеен хотел, който предлага общо 18 места. Всички стаи са обзаведени с основни удобства като телевизор, самостоятелен санитарен възел и централно парно отопление. Комплексът разполага и с ресторант, който събира общо 60 души, изграден е в автентичен възрожденски стил и е крайно подходящ за големи семейни събирания, рождени дни, празници и всякакви други събития.

Забележителности, които да посетите в Градец и района

На няколко километра от селото се намира водопадът Сини вир. Висок е само няколко метра, но скалите правят местността изключително красиво и приятно място за разходка.

Архитектурно-историческият резерват Жеравна е само на 8 км от Градец, а в него ще се възхитите на автентичните възрожденски къщи, както и множеството чешми. Най-значимите къщи, които трябва да посетите са:

  • Къщата-музей Йордан Йовков
  • Къщата-музей на Сава Филаретов
  • Къщата на Руси чорбаджи

И други.

Пещерата Черните извори се намира до село Медвен, на 11 км от Градец. В нея има карстов извор, но като цяло е бедна на образувания. През пещерата протича и подземна река.

На 12 км се намира Садовското кале. Представлява останки от средновековна крепост, която някога е служила за охрана на пътищата по Садовската река. Останките са от източната стена на крепостта, която е висока над 3 метра. Край крепостта е открита керамика, която се датира от 4-7 век.

Друг изпълнен с история град, който може да посетите наблизо, е Котел. Най-важните забележителности, които трябва видите, са:

  • Музеят на котленските възрожденци
  • Кьорпеевата къща-музей
  • Квартал Галата
  • Пантеонът на Георги Раковски
  • Галатанското училище
  • Природонаучният музей

На 16 км се намира Пещерата на Раковски. Кръстена е на Георги Раковски, който именно в нея, през 1854 година, започва да пише своята книга „Горски пътник“. Пещерата е достъпна и е разположена на стръмен склон. До нея води виеща се тясна пътека. Пещерата е дълга 136 метра.

История на селището

Селото възниква през османския период, след като преселници от някога съществувалото селище Новачка се заселват на мястото на днешен Градец.

Името му е доста популярно, като има още три села с това име в България. Сливенското село дължи името си на върха „Градището“ („Калето“), което се намира над река Луда Камчия.

След освобождението Градец попада в територията на автономната област Източна Румелия. След 1885 година вече е част и от Княжество България.

В средата на 20-ти век се променя етническия характер на населението и в днешно време то е предимно ромско. Голяма част от него изповядва източноправославното християнство, а в последните години са популярни и Евангелските църкви.