Описание

Брестовица е българско село, разположено в южната част на страната. Населението му е 3 283 души, по данни на ГРАО към 2015 година.

Разположено е в склоновете на Родопите, а местоположението му и красивата природа предразполагат към установяването на вилна зона в него, като купувачите на имоти в селото става все повече.

Местоположение на Брестовица

Административно селото е част от Община Родопи и Област Пловдив. През него преминава третокласният републикански път 8602, както и един приток на река Въча. Най-близките населени места са Перущица, Йоаким Груево, Златитрап и Пловдив.

Туризъм в селото и наблизо

Селото разполага с един изключително луксозен и стилен хотел, който предлага леглова база от 24 места. Хотелът разполага и с ресторант, винарна и спа. Виненият туризъм е силно развит и хотелът предлага най-разнообразни дегустации и презентации, а една от най-големите атракции са спа процедурите с продукти от винени и гроздови екстракти. Освен това хотелът разполага и с две конферентни зали, които го правят подходящ за бизнес събирания и конференции.

Близостта на Брестовица до Пловдив прави селото много атрактивна дестинация за отдих на тихо и спокойно място, в близост до голям и комуникативен град.

Забележителности, които да посетите

Наблизо се намира град Перущица, край който може да посетите останките от някогашната базилика Червената църква. Датира се от 5-6 век, а старото му име е Света Богородица. Днес е известен с името Червената църква заради римските тухли и розовия хоросан.

В Перущица може да посетите и местният Исторически музей, който е открит през 1955 година. В него има четири зали с експозиции. Най-сериозната експозиция е възрожденската, която представя автентични оръжия, въстанически униформи, снимки, документи и лични вещи.

На 6 км от Брестовица се намира и царската ловна резиденция Дворец Кричим. Изградена е в периода 1905 – 1936 година. Причината за забавянето са войните от 1912 – 1918 година и последвалата икономическа и социална криза в страната. Когато резиденцията е завършена през 1936 година, тя е посетена от царското семейство, както и от редица висшестоящи лица от цял свят. В днешно време паркът на двореца е защитена територия и в него се развъжда елен лопатар.

Ако решите да тръгнете на поход в Родопите, то хижа Бряновщица е едно от местата, в които може да отседнете. Намира се до село Храбрино и е разположена на 930 метра надморска височина. Пътят до хижата е асфалтиран и се стига лесно с автомобил.

На 7.5 км от Брестовица е разположена средновековната крепост Юстина, построена от византийския император Юстиниан I. Тя е служила за охрана на северните склонове на Родопите и е изградена върху бивше укрепление на тракийското племе беси. В крепостта се намира и една от най-големите скални кули по тези земи. Днес са запазени единствено част от стените.

История на Брестовица и местността

В землището на Брестовица са открити каменни оброчни плочи, както и сребърни монети. Смята се, че на това място е имало праисторическо селище, обитавано през халколита. За съжаление, няма данни за историята на селището през средновековието, освен местно предание, според което то е създадено някъде около 6-7 век.

Първите писмени данни са от регистъра на акънджиите от 1472 година, където селото се споменава под името Брестовче. В османски регистър от втората половина на 16 век селото е записано като Бирестувиче, а впоследствие носи и турското име Дереджикьой.

След освобождението Брестовица става част от Източна Румелия, а впоследствие се присъединява и към Княжество България след 1885 година.