Описание

Боженци е българско село, намиращо се в централната част на страната. Населението му е 41 души, по данни на ГРАО към 2015 година.

Селото е със статут на архитектурно-исторически резерват, който получава през 1964 година. Всичките къщи в него са с автентичен възрожденски стил, а при изграждането на нови сграда има забрана за всякакъв стил, който не отговаря на запазения такъв в селото. По-голямата част от къщите в него са на два етажа. Първият етаж по принцип се използва за дюкян. Много характерни за боженските къщи са покривите от каменни плочи (тикли), ъгловите камини, както и чардаците. Пътищата в селото са единствено калдъръмени.

Местоположение на Боженци

Административно е част от Община и Област Габрово. Намира се в Предбалкана. До селото се стига през третокласния републикански път 5524, а най-близките населени места са Трапесковци, Черневци и Редешковци.

Разположено е в Балкана, на тихо и спокойно място, а автентичната му и запазена архитектура допринасят за невероятното изживяване. До селото се стига по един единствен път, който свършва в него.

Туризъм в Боженци

Туризмът в селото е силно развит. То разполага с шест хотела, четири от които семейни, както и 18 къщи за гости, всички в традиционен и автентичен възрожденски стил. Най-голямата от тях разполага с 22 места. Там може да откриете традиционното селско преживяване, съчетано със съвременните удобства и нужди.

Може да се разходите из тесните калдъръмени улици на Боженци, както и да разгледате автентичните дюкяни. Има възможност за планински и горски разходки.

Резерватът се посещава от повече от 25 000 души годишно.

Забележителности, които да видите

Боженци се намира сред 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Печат може да си вземете от музейните обекти в селото.

Наблизо започва екопътеката Римският път. В началото си, както сочи името, тя тръгва от римски път, за който се смята, че съществува още от 4 век. По маршрута има изградени редица кътове за отдих, беседки, пейки, както и огнища, подходящи за барбекю.

На 1.4 км се намира тракийското светилище Сечен камък. То представлява дълга скала, която се извисява над околната местност. Уникалното на скалата е, че върху нея са изсечени каменни кръгове. Те са над десет на брой и всички са с полусферична и изпъкнала форма. Смята се, че тези кръгове символизират свързването на земното и небесното начало.

Отбелязване заслужава и пещерата Змеева дупка, която обаче е затворена. Намира се на 4.5 км от Боженци. Според местните предания, тя е обитавана от змей, който имал способността да пробужда градоносните облаци. Тъй като не е обезопасена, входът ѝ е зазидан с решетка.

История на селището

Селото е създадено в края на 14 век, малко след османското нашествие. То се създава от жители на тогавашната столица Търново, които бягат и се заселват в по-труднодостъпните части на Балкана. Една от тях е младата болярка Божана, която решава да е скрие в местността, където е днешното село Боженци.

В основния поминък на населението се превръща търговията. Разцвета на селището е през 18 и 19 век. През епохата на Възраждането Боженци се е превърнало в ключов кръстопът.

След освобождението селото става част от Княжество България.

През 1962 година в селото се реставрират някои от сгради, а на 6 септември, две години по-късно, се взима решение Боженци да бъде официално обявено за архитектурно-исторически резерват, като се забранява строежа на сгради, които не са в автентичния стил на селото.