Описание

Жеравна е българско село, което се намира в източната част на страната. То е със статут на архитектурен паметник на културата, а всички къщи в него са със запазен възрожденски стил.

Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 406 души.

В Жеравна са родени и редица известни личности от българската история, като Петър Димитров, Йордан Йовков, Тодор Икономов, Райно Попович, Руси Чорбаджи и Сава Филаретов.

Местоположение на Жеравна

Географски селото се намира в планински и горист район, в източната част на Стара планина. То се причислява към Община Котел и Област Сливен.

До него се стига по четвъртокласен републикански път, а само на километри преминава второкласният път 48, който свързва Омуртаг с първокласния път 7.

Най-близките населени места са Катунище, Градец, Нейково и Медвен.

Туризъм в селото

Туризмът в Жеравна е силно развит и се е превърнал в основен поминък за местното население. Селото разполага с 5 семейни хотела, както и 32 къщи за гости, които се пълнят по време на ежегодния международен Фестивал на фолклорната носия. Фестивалът трае три дни и на него е забранено всичко освен български народни носии.

Освен фестивала, селото е приятно за отдих и почивка и през останалото време на годината.

Горите, които го заобикалят са прекрасни за разходка, а освен това са пълни и с всякакъв вид дивеч, като сърна, благороден елен, заек, дива свиня, яребица, пъдпъдък и прочие, който привлича редица любители на лова.

Забележителности, които да посетите в Жеравна

Селото е забележителност само по себе си. Разхождайки се из автентичните му калдъръмени улици, заобиколени от запазените и възстановени възрожденски къщи, ще се почувствате все едно сте 150 години назад и ще усетите как са живели нашите прадеди.

Селото пази и паметта на своите прочути българи, а едно от мястото, през което задължително трябва да минете, е къщата-музей на Йордан Йовков. Той е роден в нея през 1880 година и я обитава 13 години. Самата къща е едноетажна, реставрирана и отворена за посетители, а в двора ѝ може да се насладите на паметника на прочутия български писател.

Друга къща-музей, която може да видите, е тази на Сава Филаретов. Смята се, че къщата е близо на 200 години и днес тя е напълно реставрирана и запазена. В нея може да видите редица лични вещи на прочутия български учител и просветител, както и такива на семейството му.

В къща-музей е превърнато и родното място на друга важна личност от Жеравна – Руси Чорбаджи. Той е живял през 19 век и за времето си е бил един от най-богатите хора в селото. Къщата му е построена през 18 век и днес е напълно запазена. В къщата може да видите няколко реставрирани в оригиналния си вид стаи, както и етнографска експозиция.

История на селото

На мястото на днешна Жеравна някога е съществувало тракийско селище, чието име е било Потук.

Днешното село възниква през османския период, а за името му има няколко версии. Едната е, че то идва от птицата жерав, но критиците ѝ твърдят, че районът никога не е бил обитаван от тази нея. Според друга версия името на селото идва от старославянските думи „жерна“, „жерков“ и „жерка“, които означават воденица. През османския период името на селото е било Жеруна.

През 17 век селото достига значително развитие в селскостопански план, а в него разцъфват редица занаяти, както и търговия и животновъдство. Но може би най-ключовата причина за успеха му е местоположението, тъй като през него преминава път от Истанбул към Търновград.

След Освобождението селото става част от новосъздаденото Княжество България, след което се преименува на днешното Жеравна.