екскурзия кефалония цена

Това е един от гръцките острови, по който всички изгубват ума и дума. Това е една богата и плодородна земя, която почти винаги върви по своя собствен път, а вие ще се убедите в това докато пътувате наоколо из острова.

Кефалония има много добре развита туристическа индустрия, която може да се похвали с пълен набор от услуги, с изискани хотели и ресторанти от най-висок клас, с голямо разнообразие от туристически агенции, агенции за отдаване на коли под наем и много други подобни.

Всичко това, заедно с многобройните си природни чудеса, няколко исторически сгради, археологически обекти и много голямото си разнообразие от разкошни плажове, прави Кефалония една от най-търсените и желани туристически дестинации на острова.

Кефалония след земетресението

Тъй като Кефалония беше почти напълно разрушена от земетресението от 1953 г., повечето сгради и структури на този остров са съвсем нови, макар че много от тях всъщност изглеждат наистина стари. Макар че подобни бедствия тук не са ежедневие, все пак Кефалония попада в доста активна сеизмична зона, което означава, че такова земетресение винаги може да се случи отново.

Богата и просперираща

Едно от нещата, които са помогнали на Кефалония да се възстанови по-бързо е сякаш вродената иновативност на местните жители, които винаги са били много динамични и проспериращи, склонни да търсят контакти и да търгуват със света. Островът именно по тази причина винаги е бил едно от най-проспериращите и космополитни места в Гърция.

Заснемането на филма „Мандолината на капитан Корели“ от 2001 г., също даде временен тласък на туризма и на бизнеса на острова, но не донесе на Кефалония някакъв нереален и разточителен блясък, а само едно нормално увеличение на чуждестранните посетители.

Другият фактор, който прави острова толкова прогресиращ в икономическо отношение е възможността, която дава на своите посетители да прекарат времето си в релаксираща обстановка и да се насладят на красиви гледки и прекрасна дива природа.

Това не изисква големи капиталови вложения, но в същото време е магнит за туристи с големи финансови възможности, които имат напрегнати и отговорни професии и търсят спокойно място, на което да прекарат почивката си и да възстановят силите си.

Няма нищо по-прекрасно от простотата

екскурзия скали кефалония цена

Милиони европейци определят Кефалония като най-добрата туристическа дестинация за лятна почивка на континента. И това въпреки сравнително семплата туристичска база и липса на по-луксозни туристически места за настаняване.

Островът обаче залага на нещо, което притежава много по-голяма сила – той може да се похвали с изключителна естествена красота. Зеленият, планински остров Кефалония предлага девствена природа, покрити с борове планини и зашеметяващи плажове.

Тази нискобюджетна туристическа дестинация стана известна с филма „Мандолината на Капитан Корели“ (2001), базиран на книгата на Луис де Брениърс с участието на Никълъс Кейдж и Пенелопе Круз. Столицата, Аргостоли, се намира на пешеходно разстояние от най-големия и най-динамичен курорт, Ласи, който обслужва пазара на пакетни почивки на гръцкия остров Кефалония.

Другият курорт, който е известен под името Скала, е изникнал около едно рибарско селище със същото име на югоизточното крайбрежие. Той се е разпрострял край брега в очарователен низ от малки и нискоетажни хотели и хотелски апартаменти, оградени от гъсти борови гори.

Основното пристанище на Кефалония се нарича Сами. Това е оживено, макар и не особено привлекателно място за почивка, но все пак предлага две много интересни пещери в близост, както и редовна фериботна линия до Патра на континенталната част на Гърция. След голямото земетресение от 1953 година, по-голямата част от сградите на острова са модерни бетонени конструкции. Въпреки това, някои места като Фискардо все още предлагат изключително красива историческа архитектура.

Плажовете на Кефалония

Най-добрият плаж на остров Кефалония – и един от най-красивите в цяла Гърция – е вдъхновяващият и излъчващ благоговение и възхищение залив Миртос, разположен на изолираното западно крайбрежие на Кефалония. Мястото е изключително популярно, защото ако търсите в интернет плажове на Кефалония, то най-вероятно този ще се появи на половината изображения пред очите ви.

Заливът е ограден от стръмни варовикови скали в бял цвят, а самия пясък е също изключително светъл, придавайки на водата прекрасни нюанси, каквито по нашето Черноморие трудно се виждат, да не кажем, че не се срещат почти никога и почти никъде.

Плажната ивица има дължина от около 2 километра. По дъното има огромно количество битуминозен камък, който придава на водата нейния неустоим тюркоазен цвят. Този плаж остава много спокоен изолиран и незамърсен, с доста примитивни удобства, които се изчерпват до няколко сезонни кафенета, от които да си вземете нещо разхладително, плюс чадъри и шезлонзи под наем.

Ако пък ви привлича шума и навалицата, тогава най-натоварените зони за къпане се намират в шумния и пренаселен курорт Ласи, където два красиви пясъчни плажа, тези на Макрис Гиалос и Платис Гиалос, предлагат шезлонзи и чадъри на час.

Вторият от тях – Платис Гиалос – разполага с център за водни спортове с лодки, надуваеми бананови, водни ски и джетове, плюс няколко оживени таверни край брега, в които да похапнете вкусна морска храна. По-спокойният курорт Скала има 2,5 километра дълъг плаж, ограден с борови дървета. Той предлага център за гмуркане и агенция, предлагаща екскурзии с лодка с дъно от стъкло, което ще ви позволи да се докоснете до подводния свят на острова.

Отвъд плажа и неговите удоволствия

еккурзия кефалония плаж цена

Плажът не единственото, което прави Кефалония толкова специално място. Тук има много неща, които да се видят и правят. Най-красивото селище на остров Кефалония например се нарича Фискардо. То е почти напълно съхранено след земетресението през 1953 г.

В наши дни то се е превърнало в модерно туристическо пристанище, изпълнено с яхти и оградено от пастелно оцветени сгради от 18 век във венециански стил. Те придават атмосфера на старинност, на спокойствие и на аристократичност като цяло, което доста лесно се забелязва още на пръв поглед.

Наблизо се намира Асос – малко селище край морето, разположено на полуостров с романтично пристанище и автентични таверни.

Близо до градчето Сами ще откриете пещерата Мелисани, до която се стига с лодка по сапфирено сините морски води. Тя представлява огромна подземна галерия, която е изпълнена със сталактити и сталагмити.

Спортните ентусиасти ще открият тук чудесни възможности за плаване, морски каякинг и гмуркане, а боровите гори на планината Аинос в близост са идеални за пешеходен туризъм и планинско колоездене. Местните агенции предлагат тематични екскурзии „Капитан Корели“, обхващащи няколко различни локации от филма.

Забавление за цялото семейство

Великолепните плажове на Кефалония са идеални за семейства с малки деца, макар че малцина предлагат някакво по-специално забавление за малчуганите. Обикновен за децата е достатъчно да си играят във водатa и на пясъка, а за тази цел това място е идеално.

Така например, едно от най-добрите места, на които да заведете малчуганите е плажът Миалос Гиалос в Ласи. Той е много добре оборудван с най-различни съоръжения, така че тук могат да се забавляват и малките посетители, и техните родители.

Плажът разполага с най-различни атракции, които да направят пълноценна вашата почивка на морския бряг. Тук влизат надуваем банан, водни колела, лодки, водни ски и джет – всичко, което ви мине през ума. В близост до плажа има и специална платформа за каране на коли. Повечето деца ще се насладят на изследването на пещерите Мелисани и Дрогарати заедно със своите родители и ще се почувстват като едни малки естествоизпитатели. Пещерите се намират в близост до Сами.

Възможно е да се направи еднодневна екскурзия до близкия, непокътнат остров Итаки (или още както го наричат Итака). За целта има редовна фериботна връзка през градчетата Фискардо и Сами, а частни екскурзии с ветроходна лодка могат да се организират от Фискардо на практика всеки ден през летния сезон.

Третият по големина град в Гърция, Патра, се намира само на една ръка разстояние от тук. Градът е разположен сред буйни градини и зеленина на постепенно спускащ се към морето бряг. Той съчетава простота и стил, множество ресторантчета, барове и други.