Описание

Българево е българско село, разположено в североизточната част на страната. Намира се на брега на Черно море и е известно с това, че притежава най-дългата брегова ивица от всички населени места по българското Черноморие.

Населението на селото е 1 261 души по данни на ГРАО към 2015 година.

Местоположение на Българево

Административно е част от Община Каварна и Област Добрич. През него преминава третокласният републикански път 901, а най-близките населени места са Каварна, Свети Никола, Русалка и Камен бряг. Намира се между Каварна и нос Калиакра.

Туризъм в селото и околността

Туризмът в селото е силно развит и в голямата си част е основният поминък на местното население. Българево разполага с четири хотела, два от които семейни, както и едно бунгало и 17 къщи за гости. По-голяма част от къщите са притежание на местните жители, които са инвестирали в тях и са ги обособили за посрещане на туристи, предимно през летния сезон.

Селото предлага страхотна възможност за плажуване, а наблизо има редица плажове като този на Калиакра, този в Каварна, както и плажът Русалка. В същото време Българево е тихо и спокойно, далеч от курортните комплекси и шума.

До селото се намира и прочутата мидена ферма, която разполага с ресторант, разположен на брега на Черно море и скалите до него. Фермата отглежда свои собствени миди, които се предлагат в ресторанта, като отделно от това се предлагат и множество морски и рибни специалитети.

Забележителности, които да посетите

В селото се намира Българевският манастир Свети Екатерина. Църквата му е осветена през 2008 година, а в днешно време манастирът е обитаван само от един монах. Манастирският комплекс се състои от църква, столова, двор и няколко жилищни постройки. В него се съхраняват мощите на Света Екатерина, които са донесени от Русия.

Близо до селото се намира популярният плаж Болата. Той е разположен между нос Калиакра и селото. Плажът се стига с автомобил, но пътят не е особено широк, като до плажа има нещо като паркинг, на който може да оставите колата си. Болата е известно място за гмуркане, а самият плаж е част от едноименния резерват, над който прелитат множество мигриращи птици от цяла Европа.

Нос Калиакра е една от най-значимите забележителности, не само в района, но и по цялото българско Черноморие. Намира се на няколко километра от Българево и представлява вдадена на 2 км в морето скала, която има формата на полуостров. Носът разполагат с антична крепост, ресторант, параклис, метеорологична станция, морски фар, както и морска радиолокационна станция. Античната крепост всъщност е археологическият и природен резерват Калиакра. В резервата може да видите и руините на тракийска крепостна стена, както и баня от 4 век преди Христа.

История на селището

Няма сигурни сведения за възникването на селището, но според една от местните легенди, то е основано от седем семейства, чиито фамилии са все още запазени. Самото село е сменяло местоположението си на няколко пъти, като последният път се е преместило заради възникнала епидемия. Старото име на селото е Сюютлюк, което на превод от турски означава върбалак. Кръстено е на върбите, които са растели край централната чешма в центъра.

Намиращата се наблизо антична крепост, на остров Калиакра, показва че в местността има живот от поне 2000 години.