Описание

Гърмен е българско село, което се намира в югозападната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 1 846 души, което го прави едно от най-големите села в своята област.

Нос Гърмен, който се намира на остров Смит в Антарктика, е кръстен в чест на селото.

Местоположение на Гърмен

Селото е административен център на едноименната Община Гърмен и е част от Област Благоевград. Намира се в планински район, в Западните Родопи.

През него преминава река Канина, която се влива в река Места, както и третокласният републикански път 1905. Най-близките населени места са Марчево, Дебрен, Дъбница, Балдево и Гоце Делчев.

Туризъм в селото

Селото разполага с два хотела и пет къщи за гости. По-големият хотел е с леглова база от 56 места, а по-малкият предлага 27 места.

Къщите за гости са разнообразни, както в ценови аспект, така и спрямо предлаганите услуги. Но това, което ги обединява е високото качество на изпълнението на услугите, както и на предлаганите условия.

Селото е тихо и спокойно и ще ви осигури релаксацията, която търсите. Наблизо се намират и редица градове и села, изпълнени с култура и история.

Забележителности за посещение

Близо до центъра се намират вековните чинари. Представляват две дървета, чиято възраст се изчислява на над 600 години. По-голямото от двете е високо близо 24 метра и е дебело около 11 метра.

На няколкостотин метра от Гърмен може да посетите късноантичния и римски град Никополис ад Нестум. Най-вероятно градът е бил построен върху останките на тракийско селище, а за това свидетелстват редицата открити златни монети, прибори и съдове. Никополис ад Нестум е и единственият античен град в Родопите, който е от периода на Римската империя и е запазен до ден днешен.

Гоце Делчев се намира само на 5 км от Гърмен и в него може да отскочите до местния Исторически музей. Той е открит през 1979 година и в него може да разгледате някоя от 12-те експозиционни зали. Ежегодната изложба с археологически находки също е голяма атракция.

Градският парк на Гоце Делчев е място, в което може да разпуснете и да се разходите. Намира се близо до центъра и разполага с голяма растителност. Паркът е добре устроен, като освен алеи и места за отдих, разполага и с кафенета и голям ресторант.

Между селата Горно Дряново и Ковачевица може да откриете живописния водопад Буков дол. Той е само на 9 км от Господинци. През лятото водите на водопада са малки, докато през есента и пролетта се увеличават. До водопада се стига по римски мост, който свързва двете села.

До село Долно Дряново ще откриете комплекса Скални глави, който се намира само на 9 км от Гърмен. Комплексът представлява няколко гигантски скали, оформени във формата на глави.

История на селището

Намиращата се в близост късноантична крепост Никополис ад Иструм свидетелства за живот в този район отпреди столетия.

Вероятно жители на крепостта са се заселили и създали днешното село по време на османския период.

Макар и разположено в Родопите, селото запазва предимно българския си характер през целия период на османското владичество. Повечето статистики към освобождението (1878 г.) и след него доказват, че българското население в Гърмен е преобладаващо.

След освобождението селото остава част от Османската империя, като едва през 1913 година се присъединява към територията на Царство България.