Описание

Дружево е българско село, което се намира в западната част на страната, в планински район.

Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 173 души.

Местоположение на Дружево

Административно селото е част от Община Своге и Софийска област. Географски се намира в планината Козница, част от Западна Стара планина, на средна надморска височина от около 900 метра. На няколко километра източно се намира Врачанският Балкан.

До селото се стига по четвъртокласен републикански път, а на няколко километра минава третокласният път 162, който минава по западния край на Врачанския Балкан и свързва пътищата 812 и 16.

Най-близките населени места са Горна Бела речка, Долна Бела речка, Миланово и Вършец.

Туризъм в Дружево

Селото разполага с един туристически комплекс с леглова база от 44 места. Освен с хотелска част комплексът разполага и с няколко самостоятелни къщи за гости. Те са оборудвани с удобства като хладилник, сателитна телевизия и интернет, както и просторен двор. В хотела има ресторант с 50 места, както и 6 двойни стаи. Разположението на комплекса е точно в подножието на връх Гарванец, а въздуха около него е изключително чист.

Селото е спокойно и приятно, а разходките в него са повече от зареждащи, особено с извисяващия се на няколко километра величествен Врачански Балкан.

Забележителности, които да посетите

Само на няколко километра се намира областта, в която река Искър пресича Стара планина, позната повече като Искърско дефиле или Искърски пролом. Местността е изключително красива и живописна, а сблъсъка между два природни елемента (вода и скала) ще ви оставят заслепени.

Край селата Лакатник и Миланово, в Искърското дефиле, може да посетите пещерата Темната дупка, която е една от най-дългите пещери в България. Входът ѝ е при Лакатнишките скали, но тъй като не е пригодена за туристи, влизането в нея изисква присъствието на опитен водач и подходяща екипировка.

Самите Лакатнишки скали се намират край село Миланово, от лявата част на Искърското дефиле и точно срещу прочутата гара Лакатник. Височината на скалите стига до 250 метра в отделните ѝ части, а цялата местност е пригодена и обособена за семеен и любителски туризъм. Освен Темната дупка в района на Лакатнишките скали има и множество други пещери.

На около 7 км северно от Дружево се намира и водопадът Райски кът, разположен по течението на река Орлищица. Местността около водопада е изключително гориста и подходяща за релаксираща разходка, а на отделни места има обособени площи за отдих и пикници.

Близо до хижа Пършевица, във Врачанския Балкан, се намират живописните Кобилни стени. Представляват поредица от няколко скални венци от варовик с различна височина. Те гледат към Искърското дефиле и от тях се открива невероятно красива гледка. От хижа Пършевица започва пътеката по която се стига до тях.

История на селото

Селото е сравнително ново. Възниква някъде в началото на 19 век, а първите му жители са преселници от близките райони, търсещи по-добри условия за препитание. Преселниците са били изцяло българи, каквото е и характерното население за този район.

Старото име на селото е Дупни връх, кръстено на намиращата се наблизо седловина със същото име.

След Освобождението Дружево става част от новата българска държава. След края на Първата световна война (1914-1918) в селото се засилва социалистическото влияние и движение и голяма част от жителите му са дейни участници в Септемврийското въстание от 1923 година.