Описание

Брестово е българско село, което се намира в северната част на страната. Разположено е в Предбалкана, в подстъпите на Стара планина.

Населението му е 152 души, по данни на ГРАО към 2015 година.

Местоположение на Брестово

Административно е част от Община и Област Ловеч, като се намира на около 23 км от града. През селото преминава третокласният републикански път 3013. Най-близките населени места са Къкрина, където се намира прочутото Къкринско ханче, Тепава, Деветаки и Агатово.

Брестово е разположено в хълмиста и нископланинска местност, заобиколена от гористи масиви и плодородни почви, по-голямата част от които кафяви горски и черноземни.

Туризъм в селото и местността

Селото разполага с една къща за гости, с леглова база от 7 места. Изградена е в автентичен и традиционен стил, съчетана с всички модерни и съвременни удобства.

В Брестово може да се насладите на чистия въздух и спокойствието, а наоколо има редица приятни и живописни места за разходки. Гледката към Стара планина, Дунавската равнина и Деветашкото плато са пленителни за всеки посетител. В селото се намира и най-високата точка на Деветашкото плато – високият 556 метра връх Чуката.

Забележителности в Брестово и околността

Край селото има редица природни забележителности, които да посетите. Една от тях е пещерата Кънтилката, която представлява едноетажна и неразклонена пещера с обща дължина 30 метра. Разположена е във варовикови скали.

Разбира се, една от най-красивите забележителности е Деветашкото плато, което е разположено в Предбалкана, между долините на реките Мъгъра и Осем и между териториите на общините Ловеч, Габрово и Велико Търново. Платото съдържа редица уникални природни забележителности, сред които водопади и пещерни комплекси. Най-известният пещерен комплекс е Деветашката пещера, в която са открити следи от живот още от Средновековието. Пещерата се намира на брега на река Осъм, близо до едноименното село Деветаки. Входът на пещерата е висок повече от 30 метра. На тавана на пещерата има седем огромни естествени отвора, изваяни по невероятен начин от природата. Наричат се Окната от местното население.

Най-високият връх на платото също се намира до селото – връх Чуката, извисяващ се на 556 метра надморска височина. На върха му има заслон, както и обособено място за палене на огън и тоалетна, която се намира наблизо.

До селото се намира едноименният Язовир Брестово, който се използва предимно за водоснабдяване и напояване на селото.

На 7 км се намира и една от най-значимите български забележителности – Къкринското ханче, разположено в едноименното село Къкрина. Ханчето е част от Регионалния исторически музей в Ловеч. Прочуто е с това, че в него отсяда и е заловен от османските власти Васил Левски на сутринта на 27 декември 1872 година.

Местността около Брестово е изключително богата на водоеми, както изкуствени, така и естествени, сред които:

  • Язовир Агатово
  • Езеро Драганчева бара
  • Езеро Дедевец
  • Язовир Крапец
  • Езеро Синовище
  • Езеро Рашекова бара

История на селището

Смята се, че селището е основано в края на 18 век от преселници от местността „Под Калето“. Те избират това място, намиращо се между хълмовете Бърдо и Могилата, което предоставя добри условия за живот и земеделие, а изворът с брястове в местността също е било ключов фактор. Предполага се, че името на селото идва от там – Брестово или Брястово.

След освобождението селото става част от новосъздаденото Княжество България и почти през целия си период на съществуване носи това име. Въпреки това, административно името е уточнено едва през 1966 година.