Описание

Велчево е българско село, което се намира в централната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 165 души.

Разположено е в Предбалкана, в красива и живописна местност.

Местоположение на Велчево

Административно селото е част от Община и Област Велико Търново. В землището на Велчево се намират вододелите на реките Дрента и Белица.

До селото се стига по четвъртокласен републикански път, а в близост преминава третокласният републикански път 551. Най-близките населени места са Плаково, Пчелище, Церова кория и Присово.

Туризъм в селото и околностите

Селото разполага с четири къщи за гости, а в близост има и къмпинг. Къщите предлагат между 10 и 12 места. Обзаведени са с всички модерни условия, като по-голямата част от тях предлагат широк двор с барбекю, басейн и детски кът.

В близост до селото се намира и обособено място за къмпинг, в което има място за кервани, кемпери, палатки, а има и бунгала.

Забележителности, които да посетите

Наблизо се намират язовирите Плаково и Даровец. И в двата има страхотни условия за риболов, а водите на язовирите са зарибени с каракуда, канален сом, костур, бял амур, червеноперка, сом, уклей и шаран, който особено в Плаково е доста често срещан.

На 4 км от Велчево може да посетите 7-метровия Къпиновски водопад. Макар и ниската си височина, водата под него е сравнително дълбока и достига до 20 метра. В непосредствена близост се намира и едноименния Къпиновски манастир Свети Николай Чудотворец. Той е действащ и е основан през 1272 година. През вековете манастирът споделя съдбата на редица други като него, които биват разрушавани и издигани наново. През епохата на възраждането през манастира са преминавали личности като Филип Тотю и Васил Левски, а през 1794 година негов игумен е Софроний Врачански.

Друг интересен манастир, който може да посетите, е Присовският манастир Архангел Михаил, който е основан през средновековието от братята Асеневци. Подобно на Къпиновския, Присовският манастир също е център на българското революционно движение през Възраждането и е бил обект на посещение от хора като Васил Левски, Панайот Хитов и Иларион Макариополски.

На около 6 км се намира град Килифарево, в който може да посетите редица забележителности. Една от тях е местният Исторически музей, който се намира в Сералиевата къща, изградена през 19 век. В музея има няколко експозиции, които представят историята и етнографията на местността от древността до наши дни.

Друга интересна забележителност в града е Часовниковата кула, която е съвсем близо до центъра. Изградена е в началото на 19 век от двама турски майстори – Ибрахим Ага и Ехедин Мустафа и е била проектирана като наблюдателница. Само няколко месеца след това върху нея е бил монтиран и часовник, който не е спирал да отмерва времето до ден днешен.

История на селището

Няма много данни за възникването на селото, но се предполага че е било създадено през османския период. Старото му име е Феда-Бей.

След освобождението то става част от новосъздаденото Княжество България. През 1893 година Къпиновският манастир е посетен от самия княз Фердинанд заедно със своята съпруга княгиня Мария Луиза, по покана на игумена му архимандрит Стефан Радков. По време на посещението си Фердинанд попитал защо селото носи името на бей и поръчал то да бъде променено. Общинският съвет на селото взел решение името му да бъде променено на Марийино, на името на княгиня Мария Луиза. През 1951 година то получава съвременното си име – Велчево.