екскурзия паксос цена

Малкият гръцки остров Паксос, който има дължина от едва около 13 км от север на юг, се намират на само 15 километра южно от един от най-популярните гръцки острови – Корфу – и на около 20 километра от континентална Гърция.Той се гордее с едни от най-красивите плажове, които можете да откриете въобще в Средиземно море и тъй като е достъпен само с ферибот, успява да остане сравнително непокътнат и незасегнат от развитието на масовия туризъм.

Селища на Паксос

На остров Паксос има три основни селища – Гайос, Лака и Лагос. Всички те представляват изключително живописни и приветливи малки пристанища с идилични крайбрежни таверни, малки и пъстри магазинчета и барове, където можете да изпиете една разхладителна напитка. Гайос е пристанището на което акостират при пристигане и заминаване лодките, с които пътуват туристите, а също така е и място, от което има чести лодки до малкия съседен остров Антипаксос. За което и градче на Паксос да говорим, трябва да знаете, че всички те са изключително симпатични и спокойни, с нулева престъпност и липса на каквито и да боло рискове за вас и вашите близки. Това със силна увереност може да се квалифицира като едно от най-прекрасните места за почивка в Европа.

Западно и източно крайбрежие

Западното крайбрежие на остров Паксос е наистина драматично. То е осеяно с живописни скали, вълнуващи морски пещери и стърчащи над водата скалисти зъбери, в които се разбиват морските вълни. От своя страна, докато западното крайбрежие е по-сурово, така да се каже, източното е мястото, на което ще намерите най-нежните и фини бели пясъчни плажове, които по красота не отстъпват на най-прекрасните кътчета на Карибите. В допълнение трябва да се каже и това, че източният бряг предлага и една наистина великолепна гледка към континента.

Вътрешността на острова

Вътрешността на остров Паксос е покрита с гъста зеленина. Тя е основно представена от гъсти и сенчести маслинови горички, които произвеждат наистина чудесен зехтин с невероятно вкусови, ароматни и хранителни качества. Пъстрата сянка на маслиновите дървета крие някои наистина вълнуващи и много релаксиращи горски пътеки, които ще впечатлят и развълнуват любителите на пешеходния туризъм. Вътрешността на острова е като цяло незаселена и почти безлюдна. Като се добави и това, че липсва развита инфраструктура, водеща към тази част на острова, то тогава вече не е изненадващо това, че мястото е толкова уединено и спокойно

Почивка във вила на остров Паксос

Макар че повечето туристи пристигат и си заминават без да останат тук за дълго, все пак островът е наистина възхитително красив и неговата успокояваща и прочистваща от стреса и напрежението обстановка всъщност може да ви окаже наистина много благоприятен за здравето ефект. Истински празник за душата и сетивата е да прекарате няколко дни, седмица или две на Паксос, където стресът и напрежението са сведени до нула. Тук ще намерите всичко, което ви е необходимо за да релаксирате и за да се насладите напълно на обстановката.

Красотата на природата

Паксос е чудесен остров за всеки човек, който носи в себе си онзи робинзонски дух, който излъчват историите на романа на Даниел Дефо. Мястото е рай за всеки, който обича да се отдава на плажния живот и търси полупрозрачни тюркоазени води, под чиято повърхност кипи от средиземноморски видове. Източното крайбрежие на острова е дом на многобройни чакълести и каменисти заливчета с леснодостъпни, семейни плажове, докато много по-суровият западен бряг предлага драматични скални откоси и още по-закътани заливи, до които, ако желаете да се доберете, се изисква известно ходене.

На една ръка разстояние от Антипаксос

На приблизително около петнайсетина минути път с лодка на юг от Паксос пред вас ще се разкрие един изгубен рай. Тук ще попаднете на изключителните плажове на Антипаксос. Тук ще намерите приказно красивите Врика и Вутуми – два възхитителни участъка от пясък, чиято фина повърхност се мие от прозрачните води от изключително наситен електрическо син цвят. И на двата плажа има примамливи таверни, предлагщи възможността да си поръчате вкусен обяд. А ако само си представите колко много се огладнява след ден на плажа, то няма начин да не ви се прииска да похапнете нещо вкусно и питателно.

Метереологична обстановка

Остров Антипаксос предлага превъзходен климат, който се изразява в стабилни температури през различните сезони, сравнителна липса на резки температурни вариации, дълго и топло лято, както и кратка и мека зима. Летните температури са около 30 – 33 градуса на сянка, докато зимните падат до около 10 – 15 през деня и около 5 до 8 градуса през нощта. Летата са по-малко горещи от тези по егейското крайбрежие от гледна точка на температурата, но тъй като тук влажността обикновено е по-висока, то усещането може да е за доста по-топло и тежко време. Зимните дни а също влажни, което от своя страна се изразява в много чести и обилни валежи. Това обаче прави зимните температури да се усещат по-високи и обикновено човек остава с усещането, че времето е задушно дори и в разгара на зимния сезон.

Сняг на Антипаксос

Обикновено на Антипаксос никога не пада сняг. Температурите тук на практика не падат под нулата, което не позволява това да се случи. Най-често вали дъжд, като валежите са доста обилни. Сняг е възможен в извънредно редки случаи, като това може и да не се случи в продължение на десетилетия. По-високата влажност на въздуха в района не позволява да се стигне до рязко понижаване на температурите, което сваля вероятността за това до минимум.

Кога е плажният сезон

Остров Паксос се радва на много дълъг и слънчев летен сезон. Той започва плахо някъде към началото на май, когато температурите започнат бързо да се повишават. Обикновено времето остава топло и подходящо за плаж към октомври. Тук обаче за разлика от егейските острови има една особеност, която до известна степен скъсява летния сезон. Това е по-голямото количество валежи, което пада над острова през есента. През октомври и ноември, макар и все ще времето да е топло, човек трябва да има предвид извънредно честите дъждове в района. От друга страна, пролетта може и да е малко по-хладна, а морската вода да е малко по-студена, но все пак трябва да се има предвид, че броят на слънчевите дни е много по-голям.