Описание

Горна Ма́лина е българско село, разположено в западната част на страната, близо до столицата София.

Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 1 544 души, което го прави едно от най-големите населени места в своята община.

Местоположение на Горна Малина

Селото е административен център на едноименната Община Горна Ма́лина и е част от Софийска област. Разположено е между билото на Стара планина и Средна гора.

През селото преминава третокласният републикански път 6004, а до него минава първокласният път 6. Най-близките населени места са Долна Малина, Априлово, Белополци и Негушево.

Туризъм в селото и околността

Селото разполага с един хотел и една вила. Хотелът предлага леглова база от 60 места и представлява масивен комплекс, в който има шест заведения, шест басейна, водни пързалки и редица други атракции.

Вилата от друга страна, разполага с 14 места и предлага един далеч по-спокоен вариант за семейна почивка или просто отдих за уикенда. Чарът на вилата е, че тя е изградена в автентичен възрожденски стил, който съчетава камък и дърво. Тя е оборудвана с всички необходими удобства, а балконите на къщата, които са с южно изложение, разкриват страхотна гледка към просторния двор. Ако искате да организирате голямо семейно събиране, то вилата разполага и с уютна механа, както и с камина и голямо външно барбекю.

Забележителности, които да посетите

Наблизо се намира язовир Огняново, който е кръстен на намиращото се наблизо едноименно село. Язовирът е изграден с цел да обслужва нуждите на заводът Кремиковци, но в днешно време се използва предимно за водни спортове и риболов. Водите му са зарибени с риби като речен кефал, бял амур, шаран, уклей, каракуда и костур.

На около 10 км се намира Елешнишкият манастир Света Богородица, който е разположен по поречието на река Яковищица. Манастирът е средновековен и е построен през 1499 година. През 16 и 17 век се смята, че той е бил ключов религиозен и книжовен център в района. Към момента манастирът е действащ, но няма монашеско братство. Комплексът разполага с църква, стопански и жилищни постройки.

Друг интересен манастир в местността е Желявският манастир Света Петка. Той се намира край едноименното село Желява и е само на 11 км от Горна Малина. Манастирът е изграден през средновековието, но в днешно време са запазени единствено два параклиса, тъй като останалите постройки са били опожарени по време на османския период. Знае се, че под настоящия манастир е съществувал езически храм, а впоследствие и християнски. Настоящите постройки са сравнително нови, като едната е изградена през 19 век, а в другата в последните години, чрез дарения.

Още един манастир, който си заслужава да видите, е Буховският манастир Свети Архангел Михаил. Смята се, че е изграден през 16 век и че е бил възрожденски. Към началото на 18 век, по време на кърджалийския период, манастирът и прилежащите му сгради, са ограбени и опожарени. През 19 век той бива възстановен на два етапа, а това, с което става най-прочут, е че през 1886 година княз Александър Батенберг пребивава в него за известно време, след детронацията му. В момента манастирът е необитаван и единствено църквата му се отваря периодично.

История на селището

Благоприятното географско разположение на Горна Малина обуславя значението му още от най-древни времена. Край територията на селището са преминавали древни пътища, пресичащи Стара планина, включително римски такива.

По време на средновековието този район е ключов религиозен и духовен център, а редицата манастири в местността, изградени през този период, са доказателство за това.

През османския период областта се превръща в един от важните възрожденски центрове за българското националноосвободително движение.

След освобождението Горна Малина става част от новосъздаденото Княжество България.