екскурзия Словения острови цена

Словения едва напоследък започна да утвърждава славата си на популярна туристическа дестинация и все още малцина са имали удоволствието да я посетят.

Тази малка страна на слънчевите южни склонове на Алпите е много разнообразна и предлага нещо за всеки.

Словения е дом на приятелски настроени местни жители, красива природа, вкусна храна, както и на изключително богата история и култура. Това е чудесна дестинация както за кратка екскурзия през уикенда, така също и за дълга почивка през лятната ваканция.

Разнообразна и красива природа

природа в СловенияНа фона на малката си територия, Словения предлага наистина много голямо разнообразие от пейзажи. Страната има множество планини и хълмове, подходящи за всички видове туризъм.През зимата снежните планини предлагат възможността да покарате ски. За тези, които предпочитат да бъдат на топло, морското крайбрежие на Словения предлага очарователни стари градове, построени на самия бряг, край чистите морски води на Адриатика.

Низините на североизток са идеални за колоездене. Независимо дали посетителите търсят активна почивка или убежище, където да се насладят на малко релакс, тишина и уединение, Словения има по нещо за всеки.

Удоволствието да общуваш с местните

хората в СловенияСловенците са гостоприемни и приятелски настроени хора и искат да накарат гостите си да се чувстват като царе. Местните жители ще се радват да представят на посетителите традиционната си храна, култура, паметници и всички природни чудеса, с които страната им е надарена.Тъй като много от местните жители говорят английкси, няма да имате никакви затруднения в комуникацията с тях, ако владеете западния език. Така ще можете да станете част от тяхната специфична средиземноморска култура и да се докоснете истински до нея.

Допадат ли ви екстремните спортове

Спортове в СловенияСловения е чудесна дестинация за любителите на адреналина. Местните планини могат да се похваля с голям брой бързотечащи реки, поради което рафтингът е сред най-популярните спортове в тази Балканска и едновременно с това алпийска страна. През периода на пълноводие реките привличат хора от различни краища на Европа и света.

Пещерите са сред най-вълнуващите в Европа

Пещерите в СловенияИзследването на пещерите е дългогодишна традиция в Словения. В подземния свят на страната са скрити хиляди пещери, от които 22 са отворени за обществеността. Всяка от тях разкрива красиви и уникални по рода си карстови образувания, които са се разраствали в продължение на милиони години.

С над 600 000 посетители годишно, най-популярната пещера е пещерата Постойна. Освен спиращи дъха образувания, тази пещера е популярна и като дом на пещерния протей. Това малко незрящо животно е с цветът на човешката кожа и живее във водите в пещерата. Ето защо местните хора го наричат ​​човешка риба. Посещението на някоя от красивите пещери на Словения е чудесен начин за семействата да се избавят от жегата в горещите летни дни.

Запознайте се с кухнята на Словения

Храна в СловенияХраната е много важна част от всяка култура, особено когато става дума за туризъм. За да се доближите максимално до културата на Словения, добре е да се докоснете до някои от нейните най-типични деликатеси.Някои традиционни храни като kranjska klobasa (вид наденица) са популярни в цялата страна, докато други, като bograč например (това е вид яхния), са уникални за само един от 12-те региони, които формират Словения.

Известни с гостоприемството си, словенците винаги обичат да приготвят традиционна храна за посетителите си, имайки за цел да ги впечатлят. Освен традиционната словенска храна, типичните балкански храни също са много популярни сред словенците.

Тук, както навсякъде из Балканите, можете да похапнете баница, кебабчета и кюфтенца, стига да ви се услаждат подобни, малко по-тежки, деликатеси.

Вино

Алкохол в СловенияЛогично, след храната трябва да споменем и няколко думи за виното, тъй като то има доста широк кръг от почитатели. Историята на производството на вино в Словения се връща към древността, още във времената, в които този район е бил под влияние на келтите. Днес страната има стари и затвърдени традиции във винопроизводството, а дегустацията на вино става популярен отрасъл на туризма.

Горите са уникални

Горите в СловенияПовече от половината от територията на Словения е покрита с гори. Това дава на посетителите усещането, че те винаги са заобиколени от гора. Туризмът в словенските гори предлага възможността да се посещават, разглеждат и снимат прекрасни диви местности като никъде другаде.Разходката сред дърветата отпуска ума и помага на туристите да презареждат батериите си. Най-старата словенска гора е Райхенската. Тя се развива повече от 500 години и се намира в Коцевски рог.

През цялата година няколко туристически агенции предлагат еднодневни екскурзии до района, където посетителите могат да опознаят гората с помощта на квалифициран водач, а усещането е нещо, което ще запомните за дълго.

Морския бряг

Плажа в СловенияСловения е единствената страна по Средиземноморието, за която може да се каже, че на практика няма плажове. Крайбрежието ѝ, обаче, далеч не бива да се подценява, защото тук има всевъзможни опции за почивка. Да не говорим за безбройните крайбрежни кафенета, които ще ви накарат да се почувствате като в Италия.

Лечебните ефекти на минералната вода

Словения е атрактивна дестинация за любителите на СПА процедурите. Причина за това са многобройните минерални извори, които са чудесна предпоставка за развитието на водолечението и балнеологията. Този вид туризъм е подходящ за прилагане през цялата година, макар че посетителите, които посещават страната с цел балнеология предпочитат да идват през зимните месеци.