Описание на Ковачевци

Ковачевци е българско село, което се намира в западната част на страната. Населението му възлиза на 429 души, според данните на ГРАО за 2015 година.

Селото е разположено в красив планински район, а близостта му до столицата София го прави привлекателно за столичани.

От друга страна пък селото се намира в близост и до границите на България със Сърбия и Северна Македония, така че посетителите на Ковачевци винаги имат опцията да „отскочат“ до някоя от съседните държави.

Селото е известно и със своя дом-паметник „Георги Димитров“, построен в памет на именития социалистически лидер, който е родом от Ковачевци.

Местоположение на селото

Селото е административен център на едноименната Община Ковачевци и е част от Област Перник. Разположено е в планински район в областта на Западна Стара планина.

В селото се съединяват два третокласни републикански пътя, съответно 603 и 6033. В зависимост от къде идвате, може да изберете най-удобния път за вас.

Път 603 тръгва от Радомир, докато път 6033 е по-удобен за тази, идващи от южната част на страната.

Най-близките населени места са Ракиловци, Косача, Сирищник, Радибош, Слатино, Светля, Чепино и Лобош.

Какъв е туризмът в Ковачевци

Селото разполага с една къща за гости с капацитет от 10 легла. Къщата се намира в центъра на селото и предлага всички възможни удобства за отдих и разтоварване.

Ковачевци е подходяща за посещение и през четирите сезона, а къщата за гости разполага с механа, която е топла и уютна през студените дни и прохладна през горещите такива.

Посетителите могат да се насладят на гостоприемството на домакините и да опитат от техните домашни вино и ракия, както и да си купят по-голямо количество за вкъщи.

Около селото има немалко места за разходки, а чистият въздух и спокойствието ще ви оставят ободрени и заредени с позитивна енергия.

Забележителности, на които да обърнете внимание

Една от основните забележителности в селото е местният дом-паметник „Георги Димитров“. След смъртта на видния комунист през 1949 година, читалището в селото го приема за свой патрон, имайки предвид, че той е родом от там.

През 1957 година е открит днешния дом-паметник като културен център на селото. През 1972 година пък е възстановена родната къща на Георги Димитров и е изграден мемориален парк.

Извън селото пък може да посетите и други интересни забележителности, като например язовир Пчелина, който се намира между Ковачевци, Радибош и Лобош.

Името на язовира идва от едноименното село Пчелинци, върху което е изграден. Пчелина е един от най-големите язовири в Югозападна България, като в него се вливат реките Струма и Светля.

Близо до язовира се намира и скалното образувание Вучански камък, а над него има възвишение, което е достъпно и от което се открива невероятна гледка към целия язовир и местността.

Районът е изключително богат откъм манастири и църкви, някои от които действащи, а други просто останки на някогашната си слава. Препоръчваме да посетите следните:

  • Църква Възнесение Господне (Св. Спас);
  • Храм Свети Иван Летни;
  • Пещерски манастир Свети Николай;
  • Църква Ранинско църкве;
  • Горноврабченски манастир Свети Възнесение Господне;
  • Гигински манастир Свети Свети Козма и Дамян;
  • Жаблянски манастир Свети Йоан Предтеча;
  • Земенски манастир.

История на селото

Точното възникване на селото не е установено, но на база редица археологически находки се съди, че в това землище е имало живот още в Античността.

За първи път името на селото се споменава в турски данъчни регистри от 1576 година като „Ковачова“.

Предполага се, че името е свързано по някакъв начин с ковашкия занаят на неизвестен род в този район.

Името на селото се споменава и в пътеписите на именити пътешественици като Феликс Каниц и Ами Буе.

Ковачевци доживява своята свобода от османска власт през януари 1878 година, когато е освободено от четата на Ильо Войвода.

Малко след Освобождението селото е посетено и от видния историк професор Константин Иречек, който е и първият министър на просветата на България.

В първите години като част от Княжество България, местното население на Ковачевци развива земеделието и скотовъдството в селото.

След Кресненско-Разложкото въстание и неговият провал, десетки преселници идват в Ковачевци и заживяват постоянно там.

Двама от тях са Димитър Тренчев и Параскева Досева, които са познати като родителите на Георги Димитров.

Поради малкия размер на селото, липсата на свободна обработваема земя и многото нови заселници, животът в Ковачевци е бил особено тежък в тези години.

Ситуацията дори се влошава през годините на войните (1912-1918 г.), когато много от местните селяни участват във войните и няколко от тях загиват.

Впоследствие идват и по-добри дни, като в Междувоенния период в селото се изграждат две шосейни линии, както и се открива редовна автобусна линия от София през Радомир за Ковачевци.