Описание на Звездец

Звезде́ц е живописно българско село, намиращо се в югоизточната част на страната и разположено сред красивите склонове на Странджанския балкан.

Населението му към 2015-а година е 558 души, според данните на ГРАО за този период.

Селото е страхотен вариант както за почивка в планината, така и за плажуване на морето, което се намира само на около час разстояние.

Любопитен факт е, че популярната българска певица Тони Димитрова има връзка със Звездец – това е родното място на нейния баща и тя прекарва голяма част от детството си именно там.

Локация – къде се намира селото и как да стигнем до него

Административно Звездец се причислява към Община Малко Търново и Област Бургас. Географски селото е разположено в Странджа и попада в пределите на Природен парк „Странджа“.

Наблизо се намира и река Велека. От 1942 г. там има изградена хидрометрична станция, която принадлежи към Националния институт по метеорология и хидрология.

През Звездец преминава първокласният републикански път 9, част от международния път E87, който тръгва от Румъния, преминава през Черноморската ивица на България и продължава към Турция след ГКПП Малко Търново.

Тази стратегическа локация на селото го прави сериозен транспортен пункт за преминаващите превозни средства. Най-близките населени места са Бръшлян, Евренозово, Младежко и Бяла вода.

Какво да правим в Звездец – възможности за туризъм

Селото предлага богата гама от възможности за туризъм, подходящи за всеки вкус. Има две къщи за гости, в които може да отседнете, като едната от тях разполага с цели 20 места за гости.

От селото тръгват няколко екопътеки, а едва ли има смисъл да обясняваме за красотата на Странджанския балкан – вярваме, че сами ще се убедите в нея, когато я видите с очите си.

Възможностите за разходки и походи са достатъчно, за да запълните цяла седмица. В случай, че искате да отскочите до съседна Турция, ГКПП Малко Търново се намира само на половин час с автомобил.

Ако пък искате да съчетаете морето с планина, то пътят до Бургас е не повече от час, а от там може да отскочите до някой от съседните курорти.

Забележителности, които задължително трябва да видите

Преди да започнете обиколката на селото и околностите, би било добра идея да си направите предварителен план с всички забележителности, които може да видите.

На първо място в списъка определено препоръчваме да посетите местната църква Свети Атанас. Макар и в момента тя да е недействаща, църквата е пазител на историята на селото.

Смята се, че храмът е построен през 18 век, но през 1903г. той бива разрушен заедно с цялото село, по време на Илинденско-Преображенското въстание. Седем години по-късно, през 1910г., църквата е построена отново, като е запазена и до днес.

Определено акцентът в забележителностите в района се поставя върху природата. На около 3 км може да посетите защитените местности Моряне и Кривинизово.

Моряне се намира на десния бряг на река Велека и в тази местност има голям брой гнездящи птици от много редки видове. Кривинизово пък е разположено в Странджа на площ от 109 хектара и там също се съхраняват редки видове птици, сред които малък египетски лешояд, както и някои растения.

В по-голям радиус може да посетите и интересни места като параклисът Свети Петка в съседното село Бръшлян, пещерите и изворите на река Младежка, пещерите Леярниците, църквата Свети Димитър в Бръшлян, както и много други.

Кратка история на Звездец

Няма сведения за създаването на селото, но то е споменато в османски документ от 17 век, в който е посочено тогавашното му име – Гьоктепе. За селото се знае, че е било важен център за животновъдство, както и че е било едно от най-големите в този регион.

За съжаление Звездец има тежка съдба – на няколко пъти е опожаряван от кърджалии в края на 18 и началото на 19 век. Въпреки всичко желанието за развитие и по-добър живот не остава жителите на селото и в началото на 19 век те основават първото училище в цяла Странджа.

По време на Руско-турската война от 1828-1829 г. жители на Гьоктепе взимат участие в бойните действия.

Това само загатва за борбения дух и желание за освобождение на местните жители – през 1903 година селото е един от множеството центрове, в които избухва Илинденско-Преображенското въстание.

Звездец има трагична съдба, като след потушаване на въстанието, една четвърт от къщите в селото са изгорени, заедно с училището и църквата. Останалото население бяга и селото става безлюдно.

Едва след Балканските войни в него отново се заселват хора, предимно бежанци от Източна Тракия. Към 1926 година селото наброява 574 души.