Описание

Друмохар е българско село, което се намира в югозападната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 129 души.

Местоположение на Друмохар

Административно то е част от Община Невестино и Област Кюстендил. Намира се в планински район, в историко-географската област Пиянец. През селото преминава река Елешница, както и третокласният републикански път 622.

Най-близките му населени места са Ваксево, Еремия, Четирци и Невестино.

Туризъм в Друмохар

Селото разполага с една къща за гости с леглова база от 16 места. Къщата има всички нужни удобства за едно незабравимо преживяване със семейството, приятелите или любимият човек. Къщата разполага и с просторен зелен двор с овощни дървета, както и малък собствен паркинг.

Река Елешница, която преминава през Друмохар, е страхотно място за риболов, пикник или просто разходка сред природата.

Забележителности, които да посетите

На около 5 км от селото се намира каменният мост Кадин мост, който е един от най-забележителните паметници на архитектурата в страната. Мостът е изграден над река Струма и се намира в съседното село Невестино. Върху него може да видите каменен надпис от 1470 година. В днешно време до Кадин мост е изграден парк за почивка, риболов и пикник, а от самия мост се открива живописна гледка към Рила.

На 7 км югоизточно пък може да откриете Руенския манастир Свети Йоан Рилски. Той е съвсем нов и е изграден през 2002 година. Манастирът е мъжки и е с ограничен достъп. Руенският манастир е изграден до село Скрино, което е родното място на Иван Рилски.

Друг интересен манастир в околността е Смоличанският манастир Свети Свети Йоаким и Ана, който се намира близо до село Смоличано, на около 9.5 км от Друмохар. Познат е още и като Света Яна. Изграден е през Средновековието и бива разрушен по времето на султан Мохамед IV. В днешно време е реновиран, но не е постоянно действащ и се поддържа единствено от местното население.

Под манастира може да откриете и водопада Света Ана, който е висок близо 15 метра. Водопадът е леснодостъпен, но с обрасла растителност.

Регионът е богат на манастири, а доказателство за това е още един манастир – Бобошевският. Той се намира на около 10  км от Друмохар. Изграден е през 9-10 век и се намира на източния склон на едноименния връх. В комплекса има черква и жилищни сгради. Смята се, че е един от най-старите манастири по българските земи. Разрушен е в края на 14 век след завладяване на България от османските турци, но е изграден отново през 15 век.

История на Друмохар

Историята на селото е свързана още с Античността, когато на мястото на днешен Друмохар е имало старо антично селище, а доказателство за това са откритите керамики от римския период и тракийските погребения. Смята се, че името на селото идва от гръцките думи „дромос“ и „харин“, които в превод означават добър път.

Първите писмени сведения за селище на това място откриваме в османски регистър от 1576 година, където то се споменава с днешното си име. През османския период основен поминък на местното население са животновъдството и земеделието.

След Освобождението селото остава в пределите на Османската империя, но в него се открива основно училище.

След Балканските войни (1912-1913) Друмохар се присъединява към територията на българската държава с което започва и активното развитие на селото. През 1924 година е построена училищна сграда за местното училище, а 5 години по-късно се основава и читалището „Възраждане“. През 1936 година се учредява и кредитната кооперация „Съзнание“.

След края на Втората световна война (1939-1945) започва и модернизацията на селото, като през 1946 година се завършва водоснабдителната му система, а през 1951 година то бива и електрифицирано. В края на 70-те години част от улиците на Друмохар биват асфалтирани, а през 1961 година е изградена и местната помпена станция.