Описание

Давидково е българско село, което се намира в южната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 619 души.

Местоположение на Давидково

Административно селото е част от Община Баните и Област Смолян. През него протича Давидовската река.

До селото се стига по третокласния републикански път 8611, а най-близките населени места са Дебеляново, Стърница, Босилково, Кръстатица и Вълчан дол.

Туризъм в селото и околността

Селото разполага с две къщи за гости, по-голямата от които може да приеме до 12 души. И двете къщи са реновирани със съвременен дизайн, като в същото време част от интериора е в автентичен битов стил, най-вече механите. Освен това къщите предлагат всички базови удобства, както и допълнителни екстри като просторен двор, барбекю, безплатен паркинг и интернет.

Селото се намира в Родопите и е изключително спокойно. Свежият и чист въздух също ще допринесе за вашето преживяване.

Забележителности, които да видите

В Народно читалище Зора, в селото, може да разгледате етнографската сбирка на Давидково, представяща най-различни предмети от 19 и началото на 20 век. Чрез нея ще се върнете над 100 години назад и ще усетите духа на времето на нашите баби и деди. Експозицията включва предмети като:

  • Носии;
  • Уреди;
  • Инструменти;
  • Домашни съдове;
  • Най-разнообразни пособия от домашния бит.

В сбирката са изложени и традиционни родопски носии.

Съвсем наблизо се намира родопският връх Свобода, познат още като Момчил. Висок е 1915 метра и е страхотна възможност за разходка из природата. Маршрутът за върха тръгва от центъра на Давидково и се преминава за няколко часа. Според легендата, на върха е погребан легендарният Момчил войвода.

Ако хванете хубаво време, има шанс да видите дори Бяло море от върха. На Свобода може да разгледате и откритото тракийско светилище от 11-7 век преди Христа.

Ако желаете да си починете по пътя към връх Свобода, може да спрете в едноименната хижа, която се намира близо до върха. Хижата е с капацитет 35 места и към нея има столова и кухня.

На около 6 км се намира римският мост над река Малка Арда, който е изключително добре запазен и дори функциониращ за пешеходци. Римският мост е един от редицата запазени архитектурно-исторически забележителности в този район.

Ако искате още време сред природата, то може да хванете Загражденската екопътека, която се намира на около 7 км от Давидково и представлява живописен маршрут сред Родопските склонове и местности. Изградена е през 2007 година и е дълга приблизително 13 км. Екопътеката е изградена над едноименната Загражденска река.

История на селището

За селото се знае, че възниква по време на Средновековието. Първоначалното село се е намирало на няколко километра западно от днешното си местоположение. Най-вероятно старото селище е било изоставено заради избухването на чумна епидемия.

Предполага се, че днешното землище на Давидково започва да се обитава от хора през 17 век. Населението му, по време на османския период, се занимава предимно със земеделие и животновъдство.

След освобождението селото остава в пределите на Османската империя.

Със започването на Балканската война (1912-1913) селото е освободено още през есента на същата година от българските войски. След Втората балканската война (1913) Давудево, както е тогавашното му име, влиза в пределите на българската държава.

През 1934 година името му се сменя на днешното Давидково.