Описание

Бериево е българско село, което се намира в централната част на страната. Населението му е 286 души, по данни на ГРАО от 2015 година. Селото е специфично с това, че в езиково отношение са запазени голяма част от думи, които вече не се срещат в езика.

Бериево е разположено в гориста местност, в Предбалкана. Има страхотни условия за ловен, планински и речен туризъм.

Местоположение на Бериево

Административно е част от Община Севлиево и Област Габрово. Край селото преминава река Видима, а до него се стига по третокласния републикански път 404, свързващ Дебнево със Севлиево. Освен Дебнево, най-близките населени места са Градница, Хирево и Дамяново.

Туризъм в селото и наблизо

Селото разполага с една къща за гости, която има осем места. Тя е налична целогодишно и освен четирите двойни стаи и двете студия, предлага и паркинг, детска площадка, интернет и други.

Край селото се намират няколко големи вира, в които има подходящи условия за риболов:

  • Пилчарника
  • Сини вир
  • Цъцъра
  • Йоча
  • Беров брод
  • Банчовската
  • Димо Начев
  • Падналата скала

В тях виреят няколко вида риба като скобар, кефал, бяла и черна мряна, както и дребен оклей. През лятото вировете са използват и за къпане.

Трудните подстъпи към гората, разположена край селото, са способствали за запазването на дивечовото разнообразие, като най-често срещаните животни са елен и дива свиня.

Забележителности, които да посетите

На 6 км от селото се намират останките на крепостта Пречиста. Предполага се, че тя е била издигната през 3-4 век от Византийската империя, за да охранява Русалийския проход.

Освен риболов в реките на река Видима, може да посетите и да се отдадете на хобито си в язовирите Ледевото и Крапец, които се намират на около 10 км от Бериево. Особено вторият разполага богато разнообразие от риби и е със свободен достъп. До него има условия и за палатки.

В намиращото се на 12 км село Сенник може да посетите и родната къща на известния български борец Дан Колов, която е превърната в къща-музей. Там може да видите музейна колекция от документи и вещи, които отразяват спортната кариера и живота на Дончо Колев Тревненски, както и истинското име на бореца. Наблизо се намира и неговият паметник.

Априлският манастир Света Троица се намира на 14 км от Бериево и е още една забележителност, която може да посетите. Основан е през 1830 година и в момента е действащ девически манастир. В комплекса ма еднокуполна църква, жилищни и стопански сгради, както и параклис, посветен на Св. Иван Рилски.

На 16 км се намира и вторият най-голям манастир в България – Троянският, където може да видите и Чудотворната икона на Пресвета Богородица.

История на Бериево

Първите писмени сведения за Бериево можем да открием още в 1617 година, когато бива споменато в османски регистър като „Берилава“. Но български изследователи смятат, че районът на селото е много по-старозаселен. Византийският историк Прокопий пише за тракийско селище Берипара, което се намира сред многото укрепени селища в Мизия.

След освобождението селището става част от българската държава, но няма по-специфични данни или събития около неговото развитие. Днес то е туристическа дестинация, предлагащи възможности за почивка и отдих в горите на Стара планина.