Описание на Клисура

Клисура е малък български град, който се намира в централната част на страната. Населението му възлиза на 1080 души, според данните на ГРАО за 2015 година.

Основната забележителност на този град е неговата богата история. Всяка година на 1 май в Клисура тържествено се отбелязва годишнината от избухването на Априлското въстание, като в програмата задължително присъства огромен концерт-заря.

Сред по-известните личности, родени в Клисура, са първият външен министър на България и основател на Юридическия факултет в СУ Марко Балабанов, писателят Илия Блъсков, книгоиздателят Христо Данов, архитектите Антон Каравелов и Храбър Попов, индустриалецът Андон Станев, както и икономистът Петър Димитров.

Местоположение на Клисура

Административно градът е част от Община Карлово и Област Пловдив, като се намира в непосредствена близост до границата между Софийска и Пловдивска област.

Географски той е разположен в планински район между Средна гора и Стара планина, а името му „Клисура“ идва от това, че двете планини, обграждащи града, се намират на близо една до друга и се образува своеобразна клисура. Южно от града преминава река Стряма.

Северно от Клисура преминава първокласният републикански път 6, част от международната пътна мрежа E871. До самия град се стига по четвъртокласен път.

Най-близките населени места са Розино, Слатина, Антон, Душанци, Копривщица, Столетово и Кърнаре.

Какви са възможностите за туризъм тук

Градът разполага с две къщи за гости, всяка от които е подходяща за семейни поводи и празници, групови събирания, както и тиймбилдинги.

Природата е основният акцент в туризма тук. Взимайки най-доброто от Стара планина и Средна гора, Клисура разполага с невероятни гледки, обширни гористи и хълмисти местности, и един от най-чистия въздух, който сте срещали в България.

Тук може да се отдадете на всякакъв еко туризъм, разходки в планината, в гората и къде ли не. Нужни са ви единствено желание и приключенски дух.

Забележителности в Клисура и региона

Отсядайки в Клисура е повече от задължително да посетите местния Исторически музей, който се помещава в сградата „Читалище паметник-музей“.

Цял един етаж от сградата е посветен само на Априлското въстание, където може да видите редица запазени оръжия, облекла и артефакти от едно от най-важните събития в българската история.

Може би най-ценният експонат в музея е оригиналната камбана, с която е дадено началото на въстанието.

В останалата част на музея може да видите експозиция, представяща поминъка и бита на Клисурския край, както и малка галерия с картини и изображения.

За любителите на природата препоръчваме да се насочат към североизточния край на града, където се намира местността Зли Дол.

Тази природна местност има и своя исторически оттенък – тук се е намирала най-важната отбранителна позиция на клисурските въстаници. Тук е била разположена и клисурската черешова артилерия.

Името Зли Дол е свързано с историческата значимост на местността, но и с характерните студени ветрове и резки обрати във времето, които се наблюдават тук.

В местността ще видите и специално маркирани с бели камъни позициите и местата на въстаниците.

С две гранитни скали с бронзови плочи е отбелязано мястото на щаба на клисурските въстаници, където заедно с местното население, подкрепленията от Копривщица, доведени от Панайот Волов, оказват сериозна съпротива на настъпващите османски войски. Това е позицията, в която е гръмнало първото черешово топче.

На около 4.5 километра северно от Клисура препоръчваме да посетите Водопад Скока. Височината му е приблизително 35 метра, а водата е разделена на 3 стръмни пада.

Хубавото на този водопад е, че може да си направите страхотна разходка – намира се на около 4 часа спокойно ходене от Клисура. Имайте предвид, обаче, че до него няма специално изградена пътека.

Също така препоръчваме да не опитвате да стигате до подножието на водопада, тъй като местността около него е дива и обрасла с храсти.

По-лесният маршрут е стигането до горната част на водопада, където, обаче, също трябва да се внимава заради влажните скали и стръмните склонове.

История на града

Основният фокус в историята на Клисура е Априлското въстание от 1876 година, в което градът е един от основните въстанически центрове.

Революционерът Никола Караджов, който е родом от Клисура и чийто паметник днес се издига гордо в града, лично донася „кървавото писмо“ на Тодор Каблешков, което дава началото на Априлското въстание.

За съжаление, всички знаем изхода на Априлското въстание и Клисура е един от най-тежко засегнатите градове – почти цялото местно население, начело с въстаниците, е жестоко убито.

Тези, които оцеляват, доживяват да видят свободата на България, която става факт 2 години по-късно – през 1878 година.

Макар и Клисура да е включена в новосъздадената автономна област Източна Румелия, която формално остава част от Османската империя, след обявяването на Независимостта през 1908 година, жителите на града най-накрая виждат мечтата на техните предци сбъдната – Клисура е неизменима част от свободна България.