Описание

Брезница е българско село, което се намира в югозападната част на страната. Населението му е 3 426 души, по данни на ГРАО от 2015 година.

Разположено е в планински район, в полите на Пирин. Районът е изключително живописен, а планинският въздух е изключително чист и полезен за здравето.

Местоположение на Брезница

Административно е част от Община Гоце Делчев и Област Благоевград. Разположено е на източния склон на Пирин. Селото се простира на двата бряга на река Туфча, а на север минава и река Костена. Наблизо се намират и Брезнишките езера.

През селото преминава третокласен републикански път. Най-близките населени места са Корница, Гоце Делчев, Баничан и Борово.

Туризъм в Брезница и местността

Селото разполага с една къща за гости, с леглова база от 32 места. Тя предлага и ресторант, сауна, фитнес зала, както и голям двор. До нея се стига по асфалтиран път и има собствен паркинг. Къщата е подходяща за семейни събирания, празненства, празници, организиране на тържества и тийм билдинги.

От там има удобна възможност за разходка в планината, както и за велотуризъм.

Забележителности, които да посетите

Наблизо се намира средновековната крепост Момина кула, която е един от най-тесните и красиви участъци на Момина клисура. До крепостта се стига по пешеходен път, а в подножието ѝ има паркинг, където може да оставите автомобила си. Под крепостта има естествена пещера с няколко входа и галерии.

Ако искате да се изкачвате в Пирин, то високият 2 099 метра връх Ореляк е страхотно предизвикателство за вас. Той е най-високият връх в Среден Пирин и има форма на триглав купол. Билото на Ореляк е скалисто и голо, а западните му склонове са стръмни.

Връх Ореляк е част от едноименния резерват, който е създаден през 1985 година, за да опази вековните букови гори, които са със средна възраст от над 150 години. В резервата се пази и прочутият Пирински чай.

На 10 км от Брезница се намира и пещерата Маноилова дупка. Тя е разположена на надморска височина от 1 107 метра и е най-дългата в Дъбрашкия дял на Западните Родопи с дължина от 2 175 метра. Пещерата е на два етажа, като в горната има галерия с обитаващи я прилепи. Пещерата не е пригодена за туристи, затова се препоръчва да се посещава само с опитен водач.

Друга интересна забележителност е Историческият музей в Гоце Делчев, което се намира само на 12 км от Брезница. Музеят е открит през 1979 година и има 12 зали с експозиции.

История на селището

Намиращата се наблизо средновековна крепост Момина кула свидетелства за живот по тези земи още от късната античност и ранното средновековие.

Село Брезница се споменава за първи път писмено в османски регистър от 1465 година. През почти целия османски период селото е с преобладаващо мюсюлманско население.

След освобождението селото остава част от Османската империя, като след преброяването през 1899 година населението му е 821 души. Голяма част от жителите му са българо-мохамедани.

През 1912 година, след началото на Първата балканска война, селото преминава към територията на българската държава и населението му бива покръстено от Българската православна църква.