Описание

Близнак е българско село, намиращо се в югоизточната част на страната, близо до границата с Турция. Населението му е 64 души, по данни на ГРАО към 2015 година. Част е от територията на Природен парк „Странджа“ и е заобиколен от вековни гори, пълни с източен бук, цер, благун и източен горун.

Местоположение на Близнак

Административно е част от Община Малко Търново и Област Бургас. Разположен е в планински район, част от Природен парк „Странджа“.

До него се стига през третокласен републикански път, а най-близките населени места са Евренозово, Младежко и Граничар.

Туризъм в Близнак

В селото може да отседнете в единствената къща за гости, която предлага 21 места. Къщата е устроена в автентичен странджански стил. В същото време тя разполага с модерни удобства като парна баня, сауна и джакузи, както и механа с камина и винарна към нея. В двора има и басейн.

Посетителите на Близнак могат да се разходят сред планинските околности с джип, атв, както и да отидат на ловен туризъм в Странджа.

Забележителности, които да посетите

В центъра на селото се намира православният храм „Света Богородица“.

Наблизо се намира пещерата Брежанка. До нея се стига по малка горска пътечка, която е лесна и достъпна. Пещерата е с дълбочина от 67 метра и има статут на природна забележителност.

Друга пещера, която може да посетите е Леярниците. Намира се на 4.5 км от Близнак и е на брега на река Младежка. Пещерата е с дължина от 112 метра и се смята, че през античността се е използвала за живеене.

Ако искате да се разходите в планината, то екопътеката Пещери е идеалният вариант за вас. Намира се по поречието на река Младежка и по нея са изградени маси, пейки, както и заслон с камина. Маршрутът е лесен и подходящ за деца. В реката има възможност за риболов на пъстърва.

На 7 км се намира Голямобуковският манастир Св. Животоприемен източник. Познат е и като Света Петка. Уникален е с това, че е единственият все още обитаван манастир в Странджа. Последното възстановяване на манастира започва през 1873 година. През 1887 година той е завършен и до ден днешен е запазен. В манастира има църква, двуетажен каменен метох, както и едноетажна жилищна сграда. В олтарната част е разположено аязмото Живоприемний източник, за което се вярва, че е лековито.

Защитените местности Босна и Моряне са на около 10 км от Близнак и на територията им се опазват редки видови птици, както и гнездящи защитени такива.

Край село Звездец се намира църквата Свети Атанас, за която се смята че е изградена в края на 18 век. През 1903 година църквата, заедно с цялото село, биват изгорени при потушаването на Преображенското въстание. Седем години по-късно църквата бива възстановена. Намира се на 11 км от Близнак.

История на селището

Няма сведения за селището през Античността и Средновековието. Споменава се едва през 17 век в османски данъчен регистър. По това време името му е Каравиран, което в буквален превод от турски означава „черен змей“. През 1803 година, по време на кърджалийските размирици, селото бива нападнато, ограбено и опожарено.

След освобождението селото остава в Османската империя. Към България се присъединява след Втората световна война през 1913 година, когато жителите му се изселват в Османската империя, а на тяхно място пристигат български бежанци от Източна Тракия, предимно от Ереклер, Алмаджик, Кулата, Кадиево и Пирок.