Описание на Костел

Костел е малко българско село, което се намира в централната част на страната, по-конкретно на територията на Еленския Балкан.

Населението му наброява 63 души, според данните на ГРАО за 2015 година. Надморската височина на Костел е 512 метра, а землището му се простира на 56, 151 кв. километра.

Селото е скромно откъм своята история, бит и култура, но може да се похвали, че е родно място на прочутия български революционер Христо Сираков.

Като редица други села в Еленския Балкан, Костел също е привлекателно със своята красива природа и интересни забележителности.

Местоположение на селото

Районът, в който е разположен Костел, е планински и е сравнително нисък за стандартите на Еленския Балкан.

Близо до селото се намира резерватът „Бяла крава“, а от там извира Костелската река, която преминава през Костел.

Административно селото е част от Община Елена и Област Велико Търново.

До Костел се стига по четвъртокласен републикански път, който на север се свързва с второкласния път 53.

Най-близките населени места са Събковци, Колари, Валето, Граматици, Чакали, Палици и Марян, а Елена е на разстояние от около 15 километра.

Туризъм в Костел – на какво да обърнем внимание

Селото разполага с три къщи за гости, като две от тях предлагат по 10 места, а третата има леглова база от 8 места.

И трите къщи са осъвременени, ремонтирани и предлагат редица удобства, сред които и външен открит басейн.

Селото е прекрасно за семейни почивки, събирания, излети и еко туризъм. Съвсем наблизо се намира най-високият връх в Елено-Твърдишкия дял на средна Стара планина – връх Чумерна с внушителните 1536 метра височина.

Костел е начало и на много екопътеки, които ще ви позволят да се насладите на Еленския Балкан в пълния му блясък.

В района пък може да отскочите до немалко забележителности, включително град Елена, който ще ви върне поне 100 години назад.

Забележителности около Костел, които си заслужават

Само на 4 километра от Костел се намира язовир Палици. Изграден е близо до едноименното село Палици и се използва за водоснабдителните нужди на селото.

Във водите на язовира се срещат костур, бяла риба и шаран, заради което той е популярна риболовна дестинация в района. Около язовира има подходящи места за къмпинг, пикници и разходки.

Един от най-старите манастири в района е Марянският манастир. Разположен е на около 5 километра от Костел близо до едноименното село Марян.

Легендите гласят, че на мястото на съвременния манастир е съществувал такъв в периода 8-9 век.

Днешната сграда е построена през 1835 година. По време на разкопки около храма, освен основите на стар християнски православен храм, е открит и мраморен саркофаг съдържащ останки от скелет с корона до главата и държащ Евангелие в ръцете.

Историците смятат, че това вероятно е гробът на българския цар Борис – Михаил Покръстител.

Ако си търсите повод да се разходите в планината, на 6 километра, близо до село Мийковци, се намира началото на Мийковската екопътека.

По маршрута на пътеката ще минете покрай няколко рекички, които са много живописни, както и покрай няколко места, обособени за пикник.

Последната забележителност в района на Костел, на която препоръчваме да обърнете внимание, е Христовският водопад. Той се намира близо до село Руховци, по поречието на река Мийковска.

ОТ 1974 година има статут на защитен природен обект. Самият водопад представлява 9-метрова вълна, която пада и се разбива в няколко поред скали.

Около самия водопад има обширни поляни, които могат да бъдат използвани за пикници и отдих сред природата.

История на селото

За съжаление източниците за историята на селото са прекалено оскъдни. Не се знае кога е точната година на създаването му, но както повечето Балкански села в този район най-вероятно Костел е създадено по време на османския период от българи, избягали в планината, където набезите на турците са далеч по-малко.

Основният поминък на селото е бил свързан с животновъдство и земеделие, а към 19 век, повлияни от намиращата се наблизо Елена, немалко от жителите на селото научават различни занаяти, с които изкарват прехраната си.

След Освобождението през 1878 година Костел става част от новосъздадената българска държава.

Основно през 20 век, с течение на процесите на вътрешна миграция и урбанизация, голяма част от жителите на селото го напускат и заживяват в по-големите градове в района.