Описание

Близнаци е българско село, което се намира в източната част на страната, близо до българското Черноморие. По данни на ГРАО от 2015 година, населението му е почти 1 000 души.

Селото е популярно с това, че привлича десетки чуждестранни граждани, които си купуват имоти в него, като това са предимно руски граждани.

Местоположение на Близнаци

Намира се на 2 км от брега на Черно море. Административно е част от Община Аврен и от Област Варна.

До селото преминава международен път Е87, а най-близките населени места са Приселци, Бенковски и Крушките. Варна е на 17 км от него. На 4 км на юг се намира устието на река Камчия.

Туризъм в селото и местността

Селото разполага с един семеен хотел, който разполага с 18 места. Оборудван е с всички удобства и предлага добър комфорт и цени. В градината си хотелът има открит басейн, детски кът и барбекю, а до него има и охраняем паркинг. Близнаци разполага и с няколко къщи за гости, най-голямата от които има 37 места.

На север от селото се намира и къмпинг Нептун, който е част от курортен комплекс Камчия. В къмпинга са обособени места за палатки, каравани и кемпери, като има възможност за настаняване и в бунгала. Намира се на около 300 метра от плажа.

Близостта на селото до морето го прави атрактивна дестинация както за морски туризъм, така и за селски, поради спокойствието и тишината на село Близнаци.

Забележителности, които да посетите

Близо до селото се намира дивият плаж Романтика. Кръстено е на намиращия се до него едноименен къмпинг. Морската вода е кристално чиста и със ситен пясък, а плажната ивица е обширна, широка и незастроена. Все пак трябва да внимавате, тъй като там няма охрана, а във водата има подводни ями.

Друг плаж, който може да посетите, е плажът Камчия, който е част от най-дългата пясъчна ивица на българското Черноморие. Плажът е изключително приятен, а водата е страхотна и чиста.

На 4.5 км се намира популярен увеселителен парк, който е разположен на пътя между Варна и Бургас. Паркът е подходящ за семейно посещение и най-вече за по-малките. Има различни атракциони и многообразни тематични кътове.

Ако искате да се разходите сред природата, резерватът Камчия ви дава тази възможност. Тя обхваща долното поречие на река Камчия, както и територията на общините Долни Чифлик и Аврен. В горите и блатата на резервата има запазени над 250 вида птици, близо 40 вида риби и 245 вида висши растения.

Резерватът предлага разходка с лодка по река Камчия. Така ще имате възможност да се полюбувате на дивата част на резервата от удобството на вашата лодка. Разходката продължава 30 минути и се осъществява целогодишно.

Разбира се, може да отскочите и до Варна, която е само на 17 км, а там може да видите редица забележителности, а също да посетите и най-популярните плажове:

  • Плаж Черноморец;
  • Плаж Фичоза;
  • Плаж Ветеран;
  • Плаж Галата;
  • Плаж Аспарухово;
  • Плаж Шкорпиловци;

История на селището

За селото има информация в книжка, която излиза в Петербург през 1822 година под името „Военнотопографско описание на крайбрежния път на Черно море“. В книжката има данни на руски топографи, които в подробности описват местностите около пътя водещ от Тулча до Цариград. Там е споменато и то.

Настоящето село е създадено с Указ 582 на Народното събрание от 29 декември 1959 година. Тогава е взето решение да бъдат слети бившите села Горен и Долен Близнак в тогавашната Община Приселци.