Описание на селото

Кожари е малко българско село, което се намира в южната част на страната, в непосредствена близост до границата на България с Гърция.

Населението му наброява 89 души по данни на ГРАО към 2015 година. Надморската височина на селото е 1357 метра, а цялото му землище заема площ от 10 147 кв. км.

Въпреки малкия си размер селото има какво да предложи и е особено популярно за селски и еко туризъм. Старото му име е Демирджилери.

Къде се намира Кожари

Административно селото е част от Община Борино и Област Смолян. Географски то се намира в района на Западните Родопи.

Гръцката граница е само на 2 километра разстояние, а най-близкият граничен контролно-пропусквателен пункт е Илинден-Ексохи. През южната част на селото протича така наречената Буйновска река.

До селото се стига по четвъртокласен републикански път. Най-близките населени места са Буйново, Водни пад, Жребево, Кестен, Триград и Чавдар.

Туризъм в Кожари

В селото има една къща за гости с леглова база от 9 места. Тя предлага една пълноценна почивка с незабравими преживявания и положителни емоции.

Околността на селото е изключително привлекателна за любителите на природата. Тук се намират едни от най-разнообразните пешеходни маршрути в региона.

Природните забележителности в района пък са причина много от туристите да посещават именно тази част на Родопите, а Кожари може да се окаже перфектното място, в което да отседнете.

На кои забележителности в региона трябва да обърнете внимание

На около 8 километра от Кожари се намира една от най-популярните пещери в България – Дяволското гърло.

Тя представлява пропастна пещера, образувала се след пропадане на земни пластове.

Името идва от формата на изхода ѝ, който наподобява дяволска глава. Основната част на пещерата представлява огромна зала, в която може да видите и най-високият подземен водопад на Балканите.

Дяволското гърло е и място за зимуване на най-голямата колония от пещерен дългокрил прилеп на Балканския полуостров.

Според една от тракийските легенди, именно в тази пещера Орфей слиза в подземното царство на Хадес, за да спаси любимата си Евридика.

В намиращия се наблизо Триград може да посетите любопитния Музей на мечката. Той е посветен на живота на кафявата мечка.

В него ще се запознаете с интересни факти за този бозайник, сред които любимите му местообитания, опасностите свързани с неговата популация, както и кратък инструктаж какво да правим при среща с кафява мечка.

Други две забележителности в този район, които се открояват, са Триградското ждрело и Ягодинската пещера. И двете са на разстояние от около 9 километра от Кожари.

Триградското ждрело представлява пролом в Родопите, образуван от едноименната Триградска река.

Дължината на ждрелото е около 2-3 километра, което го прави третото по дължина след Трънското и Буйновското ждрело.

Ягодинската пещера, подобно на Дяволското гърло, е разположена в Родопския масив. Дълга е приблизително 10 километра и е разположена на три нива. Входът и изходът на пещерата са изкуствено прокопани тунели.

Пещерата се отличава със своите десетки сталактити, сталагмити и сталактони, както и пещерни перли.

История на селото

Историята на Кожари е пряко свързана с тази на село Триград. Причината е, че то възниква от преселници от Триград, които устрояват свои летни колиби в този район.

Постепенно някои семейства започват да остават и през зимата – така се създава днешното село Кожари.

През 1920 година населението му наброява 181 души, а през 1965 те вече са 328. В даден момент селото разполага с основно училище до 4-и клас, детска градина и дори тъкачен цех.

След 1989 година, обаче, започва процес на масово изселване към други села в района, сред които Кричим, Стамболийски и Устина.