Описание

Брестник е българско село, което се намира в южната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО от 2015 година, е 1 660 души.

Селото се намира в началото на родопския рид „Чернатица“ и е в непосредствена близост до Пловдив, което го прави предпочитана дестинация за закупуване на вили и къщи от страна на пловдивчани.

Местоположение на Брестник

Административно е част от Община Родопи и Област Пловдив. Разположено е на склон, поради което има сериозна денивелация между двете части на селото.

През Брестник преминава третокласният републикански път 8606, който свързва Пловдив с Куклен. Освен Пловдив, който се намира на 4 км от селото, най-близките му населени места са Куклен, Белащица, Браниполе и Крумово.

Туризъм в селото и околността

Закупуването на вили е силно развита практика в селото, като в него дори има обособен квартал, който е пълен само с вили.

В същото време Брестник разполага и с два хотела и две къщи за гости. По-големият хотел разполага с 52 места, а по-малкият с 42. Къщите за гости предлагат леглови бази от 14 и 9 места, като са изключително подходящи за семейни събирания, тийм билдинги или просто ваканция сред природата.

Близостта до Пловдив в съчетание с тишината, спокойствието и чистия въздух правят селото изключително подходяща дестинация както за закупуването на вила, така и за посещение като турист.

Забележителности, които да посетите

На 2 км се намира Белащинският манастир „Свети Великомъченик Георги Победоносец“, разположен до едноименното село Белащица. Манастирът е основан през 1020 година от византийският пълководец Никифор Скифи.

Друг манастир в района, който може да посетите, е Кукленският манастир „Свети Свети Козма и Дамян“. Намира се на 3.5 км от Брестник и е девически манастир. Основан е през късното средновековие, а днес е напълно реставриран и запазен.

Наблизо се намира и язовир Марково, до едноименното село. Дълбок е 30 метра и има много добри условия за риболов. Водата му е изключително чиста, а във водите му виреят риби като каракуда, костур, сом и шаран. Друг водоем, подходящ за риболов и намиращ се в района, е Руенското езеро. Намира се на 6.5 км от Брестник и е разположено в гориста местност. На брега на езерото има ресторант.

Разбира се, намиращият се само на няколко километра Пловдив предоставя страхотна възможност за разходки, разглежда на забележителности и посещение на атрактивни и забавни дейности, като например:

 • Филипополската голяма базилика
 • Картинг пистата
 • Местният аквапарк
 • Местните молове
 • Малката базилика
 • Катедралата Свети Лудвиг
 • Градската художествена галерия
 • Градските тепета
 • Часовниковата кула
 • Античният театър
 • Гребната база

И много други.

История на селището

В землището на Брестник са открити редица накити и бронзови статуетки на конник, свидетелстващи за това, че местността е била населявана от тракийски племена.

Първите писмени данни за селото са открити в турски документи от 15 и 16 век. Смята се, че то е било под закрила на турски спахия и не е било разрушавано в замяна на плащане на съответен данък. Още през османския период селото е било с почти изцяло българско население. Името му през този период е било Караагач.

По време на Руско-турската освободителна война селото е било арена на няколко битки, по-познати като „Битките при Караагач“. След освобождението то става част от Източна Румелия и едва след Съединението преминава към територията на България.

В селото има комплекс в памет на загиналите руски и румънски войници във войната.