Описание

Върбица е български град, намиращ се в източната част на страната, в областта на Предбалкана.

Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 3 616 души.

Градът е отправната точка за Върбишкия проход, който пресича Стара планина.

Местоположение на Върбица

Административно градът е център на едноименната община и е част от Област Шумен. Наблизо се намира язовир Тича.

През града преминава река Герила, както и първокласния републикански път 7. Най-близките населени места са Станянци, Величка, Менгишево и Маломир.

Туризъм в града

Единственото място за отсядане в района е в началото на Върбишкия проход, където се намира едноименната хижа. Тя е на около 7.5 км от Върбица и е разположена на 475 км надморска височина. Хижата разполага с 18 стаи. Мястото и предлага страхотна възможност за отдих сред природата, а в самата хижа има всички нужни удобства, като телевизия и интернет, ресторант, конферентна и спортна зала.

Самата Върбица също е доста подходяща за разходка и отдих.

Забележителности, които да посетите

В местността се намират редица забележителности, които заслужават вашето внимание. Една от тях е Пещерата на Раковски, кръстена на видния български революционер Георги Раковски. Намира се в Стара планина, близо до Котел и е сравнително достъпна. До нея може да стигнете по тясна пътека. Пещерата е с обща дължина от 136 метра. Известна е с това, че през 1854 година Георги Раковски започва да пише своята книга „Горски пътник“ именно в нея.

Друга интересна забележителност в района е средновековната крепост Садовско кале, която се намира близо до едноименното село Садово. Крепостта е изпълнявала функцията на охрана на пътищата по Садовската река, а днес от нея е запазена само част от източната ѝ стена, която е висока близо 3.5 метра.

Една от най-значителните забележителности в района е язовир Тича, който е седмият по големина в страната. Обиколката му е над 100 км, а стената му е висока близо 55 метра. Язовирът се използва както за водоснабдяване на близките населени места, така и за риболов, като водите му се зарибени с редица риби като червеноперка, шаран, кефал, уклей, слънчева риба, бяла риба, бабушка, каракуда, сом и костур.

На около 18 км се намира водопадът Сини вир. Висок е около 4 метра и е едно страхотно място за разходка сред красивата природа.

Ако искате да се насладите на природата, то тогава посетете Резервата Патлейна, намиращ се на 20 км от Върбица. Резерватът е една ивица гора, която се намира на десния бряг на река Голяма Камчия. През 1948 година получава статут на резерват, а целта е да бъде запазено единственото находище на див рожков в България.

История на Върбица

За живот по тези земи има доказателства още от древността, като още тракийските са обитавали района на днешния град.

Намиращият се на юг от селището Върбишки проход се превръща в стратегически пункт за много от българските победи срещу Византийската империя, като първото споменаване на прохода е през 679 година от византийски хронисти, които пишат за победите на хан Аспарух срещу Византия.

Може би най-значимото събитие през Средновековието е битката при Върбишкия проход, състояла се на 26 юли 811 година между войските на Византийската империя, водени от император Никифор I Геник и войските на българската държава, предвождани от хан Крум. Битката е категорично спечелена от хан Крум, който залавя византийския император и впоследствие го убива.