Описание на Търговище

Търговище е средноголям български град, един от 28-те областни града в страната, намиращ се в североизточната част на страната.

Населението му към 2015 година наброява 39 578 души, по статистики на ГРАО, но както всички големи български градове, при Търговище се наблюдава сходна тенденция за намаляване на населението – към края на 2019 година Националният статистически институт отчита спад в населението до 35 344 души.

Старото име на града е Ескѝ Джумая̀, което той носи до 1934 година. На 29 януари всяка година се чества освобождението на Търговище от османска власт.

Дълги години това е и официалният празник на града, но през 2015 година за такъв е определен 14 май.

Къде се намира Търговище

Търговище е разположен в Дунавската равнина на север от Преславската планина. Надморската височина на града е 170 метра, а землището му е разположено на площ от 87, 427 квадратни километра.

В административно отношение Търговище е областен и общински център. Откъм транспорт, през града преминава първокласният републикански път 4, както и второкласните пътища 49 и 74.

Най-близките населени места са Разбойна, Стража, Руец, Лиляк, Момино, Здравец, Ралица, Давидово и Васил Левски.

Туризъм в Търговище и какво може да ни предложи той

Търговищкият туризъм не е от най-добре развитите, но въпреки това в града има около 10 хотела и няколко къщи за гости.

Липсата на видни забележителности и атракциони донякъде ограничават възможностите за развитие на туризъм в този град, но все пак районът около Търговище има какво да предложи по отношение на забележителности.

Самият град също е интересен за разглеждане и предлага свои собствени силни страни, които си заслужава да бъдат видени.

На кои забележителности да обърнем внимание

През 1953 година отваря врати Регионалният исторически музей в Търговище – това е и първото ни предложение за забележителност, която си заслужава да посетите.

В него е открита постоянна музейна експозиция с повече от 1500 предмета, разделени в пет различни исторически отдела, както следва – Археология, Етнография, Фондова, История на България 15-19 век и Нова и най-нова история.

Хаджи Ангеловата къща-музей е друга забележителност, която си заслужава да посетите. Представлява архитектурно-исторически паметник, който се намира в търговищкия квартал Вароша.

Построена е през 1863 година и е била собствен на българския търговец хаджи Ангел Друмев. В днешно време къщата е напълно реставрирана и запазена, като представя традиционния възрожденски дух и архитектура.

Славейковото училище е третото ни предложение за този град. То е със статут на паметник на културата с национално значение.

Случайно или не сградата на училището е построена в същата година, в която и Хаджи Ангеловата къща – 1863.

В днешно време сградата се използва за съхранение на фонда на местния Исторически музей, наброяващ повече от 30 000 музейни експоната.

В радиус от 10 километра от Търговище препоръчваме да посетите средновековната крепост Мисионис, водопадът в местността Боаза, както и езерото Борово око.

Историята на Търговище в кратък вариант

Многобройни археологически разкопки в района на днешно Търговище разкриват за живот по тези земи още от 5-4 хилядолетие преди новата ера.

Знае се, че в периода 5-3 век преди Христа тук е имало множество тракийски селища, както и селище от римската епоха (2-4 век след Христа).

През ранно-византийската епоха (5-6 век) археологическите сведения доказват за съществуването на крепост, която най-вероятно е била издигната по времето на Юстиниан I като укрепление срещу постоянните варварски набези от север.

По време на първата българска държава в района на днешно Търговище е съществувала крепост под името Сборище, най-вероятно българска.

За първи път името Ески Джумая се появява в османски данъчен регистър от 1573 година, което води до предположението, че това селище е възникнало някъде след османското нашествие на Балканския полуостров.

През 1658 година Ески Джумая дори се превръща в административен център. През 18 век в селището се открива килийно училище, а в средата на 19 век то се превръща в светско.

По време на Възраждането в града се развиват най-различни занаяти, сред които обущарство, абаджийство, гайтанджийство, мутафчийство и много други.

Ески Джумая се превръща и в града, в който се организира най-прочутият панаир в европейската част на Османската империя.

По време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 година) Ески Джумая е освободен на 29 януари 1878 година.

След Освобождението градът става част от Княжество България. При едно от първите преброявания през 1885 година се установява, че от 9558 постоянно живущи в града, 5976 от тях са турци, 3250 са българи, а 331 са цигани. Там живеел дори един евреин.

Към онзи момент българите живеели основно в квартала „Варуш махала“, който днес е част от съвременния квартал „Вароша“.

През 1934 година, като част от мащабна акция за смяната на повече от 1000 имена на български градове и села, Ески Джумая е преименуван на съвременното Търговище.