Описание

Блъсковци е българско село, което се намира в централната част на страната. По данни на ГРАО към 2015 година в него живеят 31 души.

Селото е разположено в подстъпите на Стара планина и гънките на Еленския рид. Известно е в местността с паметника на загиналите български войници във войните за национално обединение 1912-1913 година, както и с автентичния възрожденски стил и богато културно и историческо наследство в селото.

Местоположение на Блъсковци

Административно е част от Община Елена и Област Велико Търново. Намира се на около 5 км северно от Елена.

До него се стига по третокласен републикански път, а най-близките населени места са Търкашени, Марафелци и Николовци.

Туризъм в селото

Разположението му в Еленския балкана и близостта му до възрожденския град Елена и язовир Йовковци го правят популярна дестинация за туризъм. Освен красотата на Балкана, селото предлага на посетителите си автентична българска архитектура, история и култура. В язовир Йовковци може да се насладите на риболов, пикници и излети край бреговете му. От селото може да тръгнете на пешеходни и вело разходки в Балкана и горите.

Блъсковци разполага с една къща за гости, която предлага отлични условия за почивка, както и семейни събирания, целогодишно. Изградена е в традиционен стил и автентичен еленски и възрожденски облик. Тя предлага 18 места. Дворът е озеленен и просторен, а към него има и детска площадка.

Забележителности, които да посетите

Намиращият се само на 5 км възрожденски град Елена е изпълнен със забележителности и история, които ще ви оставят незабравими спомени и ще ви изпълнят с гордост от културно-историческото наследство на България. Там може да посетите забележителности като:

  • Екопътеката Раюв камък;
  • Музеят по палеонтология;
  • Архитектурно-историческият комплекс Даскалоливницата;
  • Попниколовата къща;
  • Къщата-музей Иларион Макариополски

На 8 км от Блъсковци се намира Христовският водопад в река Мийковска. През 1974 година получава статут на защитен природен обект. Водопадът е висок 9 метра, а до него се стига по екопътека.

Друга забележителност, която може да посетите е Къпиновският манастир Свети Николай Чудотворец. Той е действащ и се намира до едноименното село Къпиново, на 9 км от Блъсковци. Смята се, че е основан през 1272 година. През вековете е бил разрушаван и изграждан наново на няколко пъти. През епохата на Възраждането той е важен средищен център, като през 1794 година негов игумен е Софроний Врачански. Бил е посещаван в различни период и от Филип Тотю и Васил Левски.

Друг значим манастир в околността е Плаковският манастир Свети Пророк Илия, който е обявен за паметник на културата. Намира се на 9 км от Блъсковци. Основан е през 1280 година и както много други манастири, той също бива разрушаван и издиган отново по време на османския период. През 1845 е изграден наново, а 20 години по-късно самият Кольо Фичето изгражда 26-метровата му камбанария.

История на селището

Около самото село няма много исторически данни, но намиращите се наблизо средновековни манастири са доказателства за живота по тези земи от поне 1 000 години.

Има сведения, че през 1829 година в Блъсковци е било създадено училище, а първата училищна сграда е от 1857 година.

След освобождението селото става част от българската държава. През балканските войни от 1912 и 1913 година от селото са мобилизирани почти всички мъже, а в памет на загиналите е издигнат и паметник в центъра.