Описание

Горна Липница е българско село, което се намира в северната част на страната, в централната Дунавска равнина.

Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 513 души, което го прави едно от по-големите села в своята област.

Селото е богато на културно-исторически паметници, а местоположението му го прави комуникативно и популярно място.

Местоположение на Горна Липница

Административно селото е част от Община Павликени и Област Велико Търново. Край него преминава река Ялия.

През селото преминава третокласният републикански път 502, а най-близките населени места са Долна Липница, Патреш, Обединение и Павликени.

Туризъм в селото

Селото разполага с една къща за гости, предлагаща 7 места. Тя е изградена в автентичен селски стил и е на два етажа. Разположена е в центъра на селото, на комуникативно място.

Къщата разполага с механа, кухненски бокс, както и голям и просторен двор с барбекю.

Наблизо се намира Павликени, а Велико Търново е на около 30 км.

Забележителности в района

В намиращия се на около 10 км град Павликени може да посетите историческия музей. Той е открит през 1978 година и мисията му да е запази и представи културно-историческото наследство на града и района, в това число и Горна Липница. В музея може да разгледате цели седем експозиции, сред които Археология, Етнография и Възраждане. В експозициите има и изключително ценни находки като антични колони и стенописният Вечен календар, изработен от зограф Венко.

В Павликени може да се отбиете и до местния зоопарк, в който може да видите близо 120 животни от 38 различни вида. В началото на зоопарка има детски кът и пейки за отдих.

Село Дичин се намира на около 11 км от Горна Липница и в него може да посетите местния етнографски музей. Там са запазени автентични вещи на местното население, както и зид от Римски акевдукт и автентични документи и издания на Матей Преображенски.

На около 13 км пък се намира град Бяла Черква, където също може да се запознаете с интересни културни и исторически паметници. Един от тях е къщата-музей Райко Даскалов, която представлява двуетажна сграда, която реално е родният дом на видния българин.

Ако се интересувате от историята на региона, то в Бяла Черква има и исторически музей, който съхранява и представя културното и историческо наследство на местността. Музеят е открит през 1976 година, по случай 100-годишнината от Априлското въстание.

История на селището и местността

В района на Горна Липица са открити редица археологически находки, датиращи от новокаменната епоха (около 3000 – 2000 година преди новата ера). Те свидетелстват за живота по тези земи още от най-стари времена.

Османски документи свидетелстват, че днешното село възниква в средата на 15 век. В тези документи то е записано под името Юкара Либниче, което в превод на български означава Горна Липница. Предполага се, че името идва от някогашните липови гори, които са се намирали на юг от селото.

В местността Дядопановата кория, която е част от землището на Горна Липница, се е състояла битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа с османската войска на 6 юли 1868 година.

След освобождението през 1878 година селото влиза в територията на създаденото по силата на Берлинския договор Княжество България.