Описание

Веселие е българско село, което се намира в югоизточната част на страната, в близост до българското Черноморие.

Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 837 души.

Селото съчетава в себе си по уникален начин близостта до морето с разположението си в Странджа и близостта си до река Ропотамо, създавайки една страхотна феерия от природни забележителности и красоти.

Местоположение на Веселие

Намира се в Община Приморско и Област Бургас. Разположено е в Странджанския планински масив, близо до река Ропотамо и на няколко километра от Черноморското крайбрежие.

През селото преминава третокласният републикански път 992, а най-близките населени места са Ясна поляна, Росен, Равадиново и Ново Паничарево.

Туризъм в селото

Селото разполага с една къща за гости, предлагаща 10 места. В нея има барбекю, басейн, дневна с възможност за събирания, както и кухня, оборудвана с всички нужни удобства.

Веселие е близо до редица плажове и къмпинги като Царския плаж, къмпингите Градина и Златна Рибка, а река Ропотамо предлага страхотни възможности за разходка с лодка и риболов.

В горите наоколо може да се насладите на спокойни разходки сред природата.

Забележителности в местността

На 5 км се намира Малкото кале, което представлява останки от антична крепост. Разположено е на едноименния хълм, който е и най-високият такъв от веригата Меден рид, намираща се край Созопол. Малкото кале е било част от античната отбранителна система Аполония. Днес са запазени прохода и части от стените на някогашната крепост.

До брега на Черно море се намира Блатото Алепу. Площта му е над 160 хектара и е дълго около 3 км. Името е гръцко и в превод значи „лисица“. В блатото се срещат редки животни и растения, а самото то е покрито с тръстика и много блатна растителност. В близост се намира и едноименния плаж. Той е неохраняем, но и незастроен. Мястото е популярно сред плажуващите нудисти.

Ако търсите спираща дъха гледка и място, на което да се насладите на природните дадености на България, то може да се насочите към планинския рид Бакърлъка, който се намира на около 8 км от Веселие. Част от рида попада в природния резерват Ропотамо, а по всичките му части има останки от тракийски крепости. Там се намира и едноименния връх Бакърлъка, от който се открива живописна гледка към полята на Странджа планина и Черно море. Мястото е подходящо и за гледане на изгрева на Слънцето.

Край село Ясна поляна и на 8.5 км от Веселие се намира едноименният язовир Ясна поляна. Той е изграден по поречието на река Дяволска и се използва за водоснабдяване на почти всички селища южно от Бургас. Водите му са богати на пъстър и бял толстолоб, каракуда, слънчева риба, костур, уклей, шаран и сом.

История на селището

В близката местност Бакърлъка са открити редица останки от тракийски крепости, а намиращият се в района град Созопол свидетелстват, че местността е заселена още от древни времена.

Предполага се, че днешното село Веселие се създава по време на османския период и по-точно през 1731 година, когато земите около селото били стопанисвани от Съръм бей, чиито поданици изградили свои домове и се заселили за постоянно там. Името на селото е било Съръмуса, в чест на Съръм бей.

Знае се, че през 1861 година в селото се заселват група черкези, изселени от Кавказ. Те се занимава предимно с грабежи на стоки и добитък, както и убийства. След Руско-турската война (1877-1878) те напускат селото и се заселват в Турция.

Съръмуса остава в пределите на Османската империя едва до 1913 година, когато по силата на Букурещкия мирен договор става част от България.

Днешното си име селото получава някъде през втората половина на 20 век.