Описание

Аспарухово е българско село, намиращо се в Североизточна България. Населението му е 634 души според преброяването на Националния статистически институт към 2011 година. В селото живее предимно българско население, съставляващо 95.26 процента от популацията му.

Аспарухово е тихо и спокойно село, разположено в Балкана и на брега на язовир Цонево, предлагащо невероятна гледка и чист въздух. Край него се намират редица природни забележителности и такива с културно-историческа ценност. Още три села носят това име в България.

Местоположение на Аспарухово

Административно селото е част от Община Дългопол и Област Варна. Край него преминава река Луда Камчия. То се намира в северните склонове на източната част на Стара планина. През него минава пътя Айтос-Провадия. Освен това селото разполага с ЖП гара, на която спират пътнически влакове за Варна, Бургас, Шумен и Карнобат.

Най-близките населени места са Комунари, Добромир и Партизани.

Туризъм в селото и местността

Най-силно развит в Аспарухово е селският туризъм. За това допринасят възрожденският бит и облик на селото, както и незабравимата природа на българския Балкан. Наблизо се намира природния феномен Чудните скали, а до селото са реката Луда Камчия и язовирът Цонево.

Селото разполага с два хотела, един от които семеен, както и седем къщи за гости, които предлагат възможност на посетителите да опитат от автентичния бит на местните жители.

Аспарухово е подходящо за всички, желаещи да съчетаят почивка в Балкана, възможност за риболов, речни спортове и почивка край язовир.

Забележителности, които да посетите

Наблизо се намира скалният феномен Чудните скали. Той е разположен на 4 км от селото. Феноменът представлява образувание от десетина уникални скали, изваяни по невероятен начин от природата и наподобяващи кули на замък. Извисяват се на 40-50 метра. През тях е прокаран автомобилен път.

На юг от Чудните скали може да посетите друга творба на природата – скалата Свинската глава, намираща се в местността Затворения камък. Формата наподобява фигура на свинска глава, откъдето идва и името ѝ.

Скалните образувания не приключват дотук – на 10 км от Аспарухово може да видите Ярамаз кая. Представлява скала с нагънат релеф и червеникав цвят. В буквален превод от турски означава Непотребната скала.

Язовирът Цонево е третият по-големина в България. Официално е открит през 1974 година, като предназначението му е предимно за промишлено напояване и водоснабдяване. Днес той се използва и за редица дейности като почивка, риболов и отдих. Във водите му живеят риби като шаран, толстолоб, бял амур, костур и сом.

История на Аспарухово

Историята на селището е свързана със средновековната крепост Овчага, на чието място се намира днес Аспарухово, като според археологическите данни то съществува още от 8-9 век. Данни за крепостта получаваме от византийския летописец Мануил Фил, който пише: „Овчага е крепост, която през 1277-1279 година се сражава на страната на цар Ивайло срещу византийския военачалник Михаил Глава“.

Друг значим момент е преминаването на Али паша и неговите войски през 1388 година. Няма сигурни исторически данни, но според местните предания в местността Орехово се е състояла значителна битка с много жертви. От тогава мястото носи името „джанери“ или място на мъртви души. Интересен факт е, че и до ден днешен това име се използва от местните жители.

През 1409 година крепостта отново става арена на бойно поле при въстанието на Константин и Фружин.

След освобождението селото става част от Княжество България. През 1934 година получава съвременното си име – Аспарухово. Селото бива кръстено на хан Аспарух, тъй като според известния археолог Карел Шкорпил, местните жители най-вероятно са далечни потомци на аспаруховите българи.

През 1970 година почти цялата стара част на селото е зялата от прелелия язовир Цонево, поради което жителите се преместват на по-високо място. Част от населението заживява в село Тополи, Община Варна.