Фотински водопадиОт една страна, Фотинските водопади са не много високи, но от друга, те са изключително пълноводни практически през цялата година. Те са една от големите природни забележителности в района.

Можете да ги намерите в източната част на Западни Родопи. Те са разположени на надморска височина от около 840 метра, което ги прави планински, но не твърде високо разположени. Това улеснява в не малка степен достъпа до тях, правейки ги примамливо място за разходка и туризъм през уикенда.

Разположени са в красива гориста местност, която е покрита с разнообразни широколистни видове. Наоколо, макар и да не са доминиращ вид, могат да се видят и интересни иглолистни представители на местната планинска флора.

Височина

Височината на Фотинските водопади е приблизително около 16 метра, което ги поставя сред сравнително по-малките на територията на страната. Те компенсират по-малките си размери с ефект, като образуват не много голяма каскада, падайки на няколко отделни части.

Струята, макар че образува стъпала, е толкова мощна през по-голямата част от годината, че сякаш буквално полита от скалите и пори въздуха за да падне в подножието.

Интересното в случая е, че всъщност водата дори отива напред, под влияние на силата на струята и инерцията, която получава, водата дори излита напред, като че до сега е била запушена с тапа и няма търпение да се отприщи.

Местоположение

Фотинските водопади се намират на територията на Западните Родопи, която е считана от мнозина за най-красивата планинска местност в България. Те се спускат не далеч от малкия планински град Батак.

Предвид неговата културно историческа ценност като място за посещение, ще имате възможност лесно да съчетаете посещението на малкия, но красив туристически център на Батак с разходката до самия водопад.

Друг град в близост е Пещера, който също се намира на двайсетина километра от тук. Макар и по-малко популярен от Батак, той е не по-малко красив и съчетава стара архитектура, пищна природа и богата история.

Местоположението на Фотинските водопади дава възможност да ги посетите в рамките на час след като сте били в някой от близките градове. Така, без да полагате неимоверно големи усилия, ще се докоснете до прелестите на Западните Родопи.

Пътеката към водопада

Пътеката, която води към Фотинските водопади, впечатлява с красотата и спокойствието си. Дори и преди да сте стигнали до мястото, ще усетите родопската магия само заради това, че сте минали по пътя до него.

Тя преминава през сенчест и тесен тунел от гъста зеленина, като над нея са надвиснали клоните и короните на големи широколистни дървета, някои от които вековни, докато други – млади и крехки фиданки, които се опитват да си проправят път към слънчевата светлина.

Приятната сянка прави мястото идеално за посещение в разгара на лятото. Тогава ще можете да се разходите спокойно дори и на обяд, защото до вас рядко ще достига по някой случаен и заблуден слънчев лъч.

Вървейки към водопада ще преживеете още и още удоволствие на всяка следваща стъпка през гората, доближавайки се към крайната си цел. Както се казва в една мъдра източна поговорка. Най-хубавото на това да си поставяме цели в живота е пътят, който води към тях..

И точно докато говорим за това, трябва да споменем, че насред очарованието на гъстата гора, сякаш от нищото, пред вас ще изскочи малка дървена беседка. Тя предлага прекрасни условия за почивка. В същото време, това е добър повод да си отдъхнете и да съберете сили за да посрещнете предизвикателствата на гората.

Достъпност

Фотинските водопади са считани за сравнително лесно достъпни. Да, до тях наистина няма как да се стигне изцяло с автомобил, но от друга страна, това не означава, че до тях се отива много трудно.

На първо място, те не са много отдалечени, като се намират на по-малко от 20 километра както от Батак, така и от Пещера. Това означава, че посещението им може да се организира дори в рамките на един следобед, без за това да е имало някакви специални планове.

Достатъчно е просто да се провери прогнозата за времето и да се отправите към гората. Асфалтовият път стига само до някъде, като след това се поема по еко-пътека през гората. За нея трябва да си отделите приблизително около час, но може и малко повече, в случай, че обичате да вървите много бавно.

Пътеката, както вече споменахме само преди малко, е доста лесна за обхождане. По нея няма някакви необичайни особености, например твърде стръмни или трудно проходими участъци.

Забележителности в близост

Сред местата в близост, които си струва да се посетят, трябва да се спомене язовир Въча. Той се намира на по-малко от 10 километра от водопадите и предлага едни от най-живописните гледки на родопите.

Неговите странни форми следват извивките на релефа, а накрая завършва със стена, чиято височина от основата до горе се изчислява на точно 144 метра и 50 сантиметра. Наситените сини цветове на водите му през лятото контрастират на тъмно зелената растителност, правейки го да изглежда някак приветлив и дори екзотичен, макар и разположен насред свежа и прохладна планинска гора.

Кога да посетим Фотинските водопади

Фотинските водопади са пълноводни по всяко време от годината. По тази причина, не е необходимо да се съобразяваме със сезона ако искаме да ги видим в най-красивата им светлина. Така например, повечето български водопади са най-пълноводни в края на пролетта, когато в планините времето все още е малко хладно.

В случая с Фотинските водопади, обаче, този проблем не съществува, защото можете да го посетите и в разгара на лятото през юли, когато той все така продължава да впечатлява туристите с буйните си води.

В същото време, през юли тук температурите са около 25 – 26 градуса, което прави мястото изключително приятно за почивка и разходка. Това е начин да се спасите от летните горещини, да намерите приятна сянка и прохлада насред гъстата гора и да извлечете най-доброто от посещението си в района.

Рискове

Не може да се каже, че Фотинските водопади крият някакви особени рискове. Дори и като отчетем това, че до тях се стига през горска пътека, по която трябва да се върви поне един час, все пак маршрутът не е толкова сложен и може да се обходи на практика по всяко време от годината.

Дори и през зимните месеци, в дните, в които има по-малко сняг, до тук може да се стигне лесно, стига да сте сигурни в прогнозата за времето и да разполагате с подходящата екипировка. Единственото, за което трябва да сте по-бдителни, това са дивите животни. Не забравяйте, че Родопите са известни с голямата си популация от мечки и вълци, които все пак са хищни животни.