Описание

Варвара е българско село, което се намира в югоизточната част на страната, на брега на Черно море. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 302 души.

На името на селото е кръстен залив Варвара, който се намира на остров Нелсън, Южните Шетландски острови.

Местоположение на Варвара

Административно е част от Община Царево и Област Бургас. Намира се на 9 км от Царево. Селото е част от природния парк „Странджа“ и се намира в подножието на връх Папия.

През селото преминава третокласният републикански път 9901. Най-близките населени места са Царево, Ахтопол и Синеморец.

Туризъм във Варвара

Морският туризъм е силно развит в селото и е основният стопански отрасъл. Селото разполага с 11 хотела, десет от които семейни, и десет къщи за гости. Местата за отсядане са най-разнообразни и варират от по-евтини и нискокласни, до по-скъпи и висококласни.

В селото има редица ресторанти, заведения и барове, които може да посетите по време на почивката си там.

Централният плаж е широк и удобен, а водата е чиста и спокойна.

Забележителности, които да посетите

Наблизо се намира популярният плаж Делфин, който е предпочитана дестинация за нудисти. Недалеч е и Къмпинг Делфин, в който има обособени места за каравани и палатки, както и възможност за отсядане в бунгала.

На 4 км се намират останките от средновековната крепост Агатополис, които са разположени в най-източната част на град Ахтопол. От някогашната крепост днес са запазени част от крепостните стени, както и входът. Смята се, че крепостта датира от 1 век преди Христа и е била част от Римската империя, като функцията ѝ е била да пази селището в нея, заедно с пристанището.

В Ахтопол може да посетите още една забележителност – Църквата Свето Възнесение Господне, която е от епохата на Възраждането и се намира до морския бряг в Ахтопол. В църквата са запазени няколко стенописа, както и гръцки надпис, в който се споменава годината 1796.

На брега на Ахтополския залив се намира музеят История на котвата. Той е част от природен парк „Странджа“ и в него може да се види експозиция от котви, мортири, монети, корабни оръдия, керамика, както и намерени камбани сред останките на френски, гръцки, турски, руски, римски и византийски кораби. В музея е запазен и старият пристанищен фар на Ахтопол.

По-на север, близо до Царево, може да посетите къмпинг Нестинарка. В него има бунгала, в които може да отседнете. Плажът е охраняем, като в него има платена и безплатна зона. Има и няколко заведения.

История на местността

Смята се, че началото на днешното селище Варвара се дава през Античността, когато тракийски племена се заселват в землището му. Те се занимават предимно със земеделие и животновъдство, но също и с нападения над намиращия се наблизо град Агатополис (дн. Ахтопол). Агатополис е с преобладаващо гръцко население, което започва да нарича нападащите ги тракийски племена варвари. Смята се, че от там идва и днешното име на селото – Варвара.

Първите писмени сведения за селото се срещат през 1788 година в картата на Кристиан Лудвиг Томас. Там той записва селото с името Вардарах.

След освобождението селото остава част от Османската империя. Бива освободено едва през 1913 година. Дотогава селото е населявано предимно от гърци, които обаче се изселват след Балканските войни (1912-1913) и на тяхно място се преселват български бежанци от Източна Тракия, предимно от голямото село Ятрос.