Описание

Борино е български град, намиращ се в южната част на страната, близо до границата с Гърция. Населението му, по данни на ГРАО от 2015 година, е 2 399 души. Преобладаващата част от населението са българо-мохамедани, а малка част от него са българи православни християни. Градът е известен с това, че е родно място на лидерът на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ.

Местоположение на Борино

Намира се в планински район, в централната част на Родопите. Административно градът е център на едноименната Община и на Област Смолян.

През Борино преминава третокласният републикански път 197, а най-близките населени места са Тешел, Змеица, Гьоврен и Грохотно.

Туризъм в града и наоколо

Туризмът в Борино е добре развит и града се възползва от местоположението си и възможностите за развиване на хотелиерство. Градът разполага с три хотела, два от които семейни хотели, а другият предлага СПА. В Борино може да отседнете и в някоя от шестте къщи за гости, които предлагат автентична родопчанска обстановка и домашно и уютно преживяване.

От там може да тръгнете на разходки и излети из планината, а наблизо се намират редица забележителности.

Ако решите да тръгнете из Родопите, само на 3 км от града се намира хижа Орфей, която разполага с 44 места и туристическа кухня и столова.

Забележителности, които да посетите

В землището на Борино се намира природният резерват Кастракли, който е разположен на площ от 124 хектара. Местността е била обитавана от траките в Античността, а в днешно време е обявена за резерват, за да се съхрани вековната черборова гора, както и прекрасният пейзаж.

Дяволската пътека е една от най-значимите забележителности в Родопите и се намира само на 3.5 км от града. Тя обхваща територия от 20 кв. км и има две начални точки – южна и северна. Най-високата точка на маршрута е 1 356 метра, а най-ниската – 945 метра. За туристите са изградени чешми, обзорни площадки, множество дървени платформи и мостове, както и заслони. Едно от най-прочутите места е преминаването на естествения скален мост, както и стесненият ждреловиден участък.

Наблизо се намира и язовир Тешел, разположен на река Буйновска. Язовирът е изграден през 1984 година до едноименната ВЕЦ. Работата му е да поема водата, която изтича от язовир Доспат и преминава през ВЕЦ-а. В язовира има риба, но към момента е забранен риболовът там.

Близо до ВЕЦ Тешел се намира и едноименната Хижа, разположена в Родопите. Тя се състои от две сгради с леглова база от 82 места. В двора има множество беседки, а в хижата има и ресторант. Край нея има възможност за палатки.

До село Ягодина се намира панорамната площадка Орлово Око. Тя е изградена на връх Свети Илия и е на височина 1 563 метра. Конструкцията е от стомано-бетон и издържа товар до три тона. От площадката се открива живописното Буйновско ждрело, а в далечината се виждат Рила, Пирин, Родопите, както и част от планините в съседна Гърция. Пътят до площадката може да се стигне единствено с джип и услугата се предлага в селото.

История на Борино

Селището е възникнало по време на османския период, някъде във втората половина на 18 век. Първите данни за селото, чието тогавашно име е Карабулак, са от 1842 година.

След освобождението Борино остава под османска власт, а Българо-турската спогодба от 1886 година потвърждава това. След Балканските войни (1912-1913) селото става част от българската държава по силата на Букурещкия мирен договор. През 1934 година то получава и настоящето си име.

До 1930 година в селото е живяло предимно турско население, а след това се заселват българи християни от близките смолянски села.