Описание на Кипилово

Кипилово е средноголямо българско село, което се намира в централната част на страната. Населението му, според данните на ГРАО към 2015 година, възлиза на 475 души.

Празникът на селото се отбелязва на Илинден, но по стар стил, което ще рече на 2 август. Друг празник, който се почита много, е Бабин ден.

Въпреки не особено големия си размер, селото разполага със собствена библиотека, училище, детска градина и пощенска станция.

Основният отрасъл тук е горското стопанство, а дърводобивът генерира голяма част от приходите на селото. Дървеният материал се изнася предимно за Гърция.

Местоположение на селото

Географски селото е разположено в Еленския балкан. Близо до него преминава малка река до извора на Сайганица.

В административно отношение, Кипилово е част от Община Котел и Област Сливен. Двата града се намират, съответно, на 26 и 53 километра от селото.

През него преминава една основна пътна артерия и това е третокласният път 484, който свързва второкласните пътища 48 и 53.

Най-близките населени места са Зайчари, Боринци, Каменна, Стрелци, Майско, Стара река и Средорек.

Туризъм в Кипилово – какво можем да правим тук

Селото разполага с два семейни хотела и една къща за гости с леглова база от 10 места. Независимо къде изберете да отседнете, няма да сгрешите.

Кипилово е сгушено в старопланинския балкан, а природата около него е повече от омайваща. Дългите разходки тук са повече от задължителни, а чистият въздух ще ви изпълни с позитивна енергия.

Селото е перфектно за семейни събирания и поводи, малки фирмени партита, рождени дни и празници.

Забележителности в района

За забележителностите ще са ви нужни автомобил и приключенски дух, тъй като ви предстои доста разхождане.

На около 3 километра югоизточно от селото, на връх Хисарлъка, ще откриете останките от едноименната средновековна крепост Кипилово кале.

Крепостта е с форма на неправилен трапец и площта, която огражда, възлиза приблизително на 8000 кв. метра.

Основно са запазени крепостните стени, които са с дебелина от 2,5 метра, три от входовете на крепостта, както и 12-метров водоснабдителен кладенец.

Археолозите определят, на база характерния градеж на крепостта, че тя най-вероятно е построена в края на 6 век от римляните срещу набезите на идващите от север варварски племена.

Предполага се, че крепостта е просъществувала до края на Второто българско царство.

Излизайки от обсега на Кипилово, започва „царството“ на пещерите. Районът е богат на тези скални образувания, а в радиус от около 10-11 километра може да посетите Дряновската пещера, както и пещерите Кървавата локва и Приказна.

Ако приключенският ви дух е решил да ви отведе по-далеч, на около 16 километра се намира Котел, а там си заслужава да посетите:

  • Природонаучният музей;
  • Архитектурно-историческият резерват „квартал Галата“;
  • Галатанското училище;
  • Кьорпеевата къща;
  • Музеят на котленските възрожденци;
  • Пантеонът на Георги Раковски;
  • И много други.

История

Историята на селото не е от най-богатите. Основният обект, свързан с възникването на Киполово, е крепостта Кипилово кале.

Предполага се, че след като тя бива разрушена в края на Второто българско царство, днешното село възниква по време на османския период, 1 или 2 века по-късно.

Патронът на селото е Анастас Кипиловски, а в центъра на Кипилово има него паметник и възпоминателни плочи.

Според местна легенда, селото получава името си по друга линия – от думите „кипи“ и „лова“, а това се потвърждава и от факта, че в Кипилово има няколко ловни дружинки.

През 2006 година към селото административно се присъединява съседното Птичари, което е обезлюдено.