Урушки водопадУрушкият водопад е един от най-привлекателните, които можете да откриете на територията на България. Той не е много висок, но определено може да компенсира това със своето изключително пълноводие и ефектност.

Височината на водопада е около 15 метра. Той оформя не много голяма но красива каскада. Тъй като е доста широк, той образува водни стъпала от хиляди тънки струи една до друга.

Ефектът, който се създава наподобява на завеса, а зад водния воал се виждат ясно скалите. Това прави водопада изключително атрактивен фин за снимки, дори и когато е в период на маловодие.

Тъй като по-голямата част от неговия дебит е резултат на снеготопене, водата очаквано е доста студена. Мнозина биват привлечени от тази прохлада, намирайки свежест край неговите ледени пръски в горещите летни дни, преди неговата сила да е намаляла.

Местоположение

Урушкият водопад се намира в район, който като цяло е известен с красивите си водопади. Разположен е не далеч от Ловеч, като на сравнително малко разстояние от тук можете да прословутото село Крушуна и неговите феноменални Крушунски водопади.

Реално погледнато, Урушкият водопад е разположен а самия път, който води към село Крушуна и Крушунските водопади, като е необходимо само да отбиете малко в страни от пътя в тази посока за да го откриете.

Разположен е в централните части на Северна България, като населените места в най-голяма близост са съответно Левски, Летница и Деветаки. Това местоположение има както своите плюсове, така и минуси.

Действително, околната среда в района е чиста, понеже в близост няма големи градове, но това се отразява зле на туризма и неговата посещаемост. Причината е в отдалечеността на големи градове като София, Варна, Пловдив или Бургас.

Достъпност

Водопадът е считан за много лесно достъпен. Това до голяма степен се дължи на равнинния терен в околността, което позволява да се премине дори през места, на които няма изградена пътека, а се върви направо между дърветата.

На практика, съществуващият асфалтов път позволява да се достигне почти до самото място, като единствено трябва да се повърви през последните няколко стотин метра от маршрута до там.

На лице е еко-пътека, която позволява да се доближите максимално до там, като това ще ви позволи максимално да попиете от красотата на тази дива местност. Както обикновено се прави, еко-пътеката преминава през едни от най-красивите места за да достигне до крайната точка.

По кое време да го посетим

Късната пролет определено е най-доброто време от годината, в което да се отправите към водопада. Той примамва с това, че тогава е най-пълноводен. Водите на топящите се снегове в планините се спускат към Дунавската равнина, като това става първоначално бързо, а след това по-бавно.

Достигайки до тук водата отдавна е загубила своята скорост, но за сметка на това теч сравнително бавно през красиви местности, като по този начин няма да ви остави безпристрастни към своята красота.

През лятото тук става доста горещо, тъй като и надморската височина е много малка. Наистина, гъстата зеленина в района и хладината на водопада ще ви помогнат да се поосвежите малко край брега му, но все пак имайте предвид, че той почти напълно пресъхва.

Ето защо е добре, в случай, че желаете да дойдете по тези места в разгара на лятото, все пак да избягвате месец август, който се смята за един от най-сухите през годината в тази част на страната.

През зимните месеци околността губи напълно своя чар, защото растителността е изцяло широколистна. По тази причина, много лесно може да се получи една сива и мрачна местност, която изглежда напълно безжизнена, поне докато не се появи първия сняг и не направи пейзажа по-нежен и красив.

Сама по себе си, обаче, зимата не е много привлекателно време за разходки до водопада. Тогава той е сравнително маловоден, защото самият сезон не е много дъждовен.

Освен това, пътеката до водопада през това време от годината може да не е много лесна за преминаване. Имайте предвид това, че ако се е образувал леден филм, дори и най-лекият наклон може да се окаже голямо предизвикателство.

Началото на пролетта също не е много по-различна. Времето по това време е все още влажно и студено, небето е мрачно, а честите валежи правят пътеките изключително кални и трудни за вървене.

Макар че през това време от годината условията изглеждат наистина доста добре от към пълноводие, все пак това не е единственото, което се изисква за една качествена и пълноценна горска разходка.

Рискове

Урушкият водопад лесно може да се нареди сред най-безопасните за посещаване. Това се дължи на многобройни фактори, сред които се отличава това, че не е в планински район.

Както знаете, макар и красива, планината може да бъде доста опасна понякога, особено ако трябва да се ходи на някое твърде изолирано и отдалечено място, на каквито се намират повечето планински водопади.

Тук този проблем не съществува, тъй като мястото се намира не далеч от главния път, който води за към село Крушуна. По тази причина, до него дори може да се доближите с автомобил, макар че няма как да достигнете до самия водопад.

Тук няма едри диви животни, което е още един фактор, за който трябва да се помисли когато се ходи в планината. В допълнение, няма опасност и от изгубване в гората, защото на където и да поемете, в един момент рано или късно ще достигнете до някой междуградски или междуселски път.

Хубаво е и това, че тук метеорологичните условия не са много променливи. На практика, без значение по кое време от годината идвате насам, съществува много малка вероятност прогнозата за времето да се окаже неточна и невярна. В планините лесно може да ви изненада някоя внезапна буря, докато тук това е малко вероятно да се случи.

Недостатъци

Един от недостатъците на този район е това, че тук на практика няма места за настаняване или ако трябва да сме малко по-точно, няма голям избор от такива. Това означава, че ако имате желанието да посетите това прекрасно място, ще трябва или да го направите като еднодневна екскурзия, или ще можете да отседнете в хотел някъде по-надалеч от самия водопад.

Не по-различно е и положението с избора на места за хранене. Такива има изключително малко, освен ако не броим бензиностанциите по междуградските пътища.