Водопад Сучурум, КарловоВодопадът Сучурум (в превод неговото име означава Хвърчаща вода) се смята за един от най-лесно достъпните в нашата страна. Причината за това е неговата изключително голяма близост до стария исторически център на българската култура – Карлово.

Нещо повече – той на практика попада в рамките на самия града, тъй като се намира в края на градския парк. Това обяснява защо е толкова популярна атракция за всички, които посещават Карлово и защо няма местен жител, който никога да не е идвал на това място.

Най-големите забележителности

Ако попитате който и да е от местните жители кои са най-големите забележителности в този град, най-често ще чуете отговор от типа Къщата-музей на Васил Левски и водопада Сучурум.

Двете заедно са достатъчно сериозна причина да посетите града, особено ако никога до сега не сте идвали по тези места. Докато къщата на дякона може да ви накара да усетите душевността на българската култура, то водопадът ще ви накара да почувствате красотата на природата.

Какво представлява водопада

Водопадът е очарователен и е едно същинско съкровище. Той придава несравним чар на малкия културен център в полите на Стара планина. Ограден е от пищна широколистна растителност, като най-красива е гледката през късния юни, когато растенията току що са приключили своето развитие.

Заради усещането за идилия и хармония, тук идват почти всички местни жители за да се разходят и за да си отдъхнат. До самия водопад се стига по пешехана алея с дължина няколко стотин метра.

Достигайки до Сучурум, той се разкрива пред вас в пълния си блясък. Водната маса се излива от височина около 15 метра, пропадайки в малко езерце под него. През летните месеци от годината езерцето е кристално чисто.

Тогава водите се процеждат бавно, тихо и спокойно измежду големите каменни блокове. Друг път е просто неудържим, изливайки цялата неудържимост на природата в един кратък миг.

Пълноводие

Както вече споменахме, обикновено, през летните месеци водата значително намалява, защото няма от къде да дойдат допълнителни количества, които да подхранват речния поток.

Самата Стара река, която подхранва водопада, всъщност губи доста от своята сила през лятото. Това е съвсем естествено, защото през този сезон обикновено валежите почти напълно спират, няма снегове, които да се топят и това неминуемо се отразява и на крайния резултат.

Пролетта, от своя страна, носи най-неудържимите води на Сучурум. По това време от годината към него се изливат потоците от топящ се сняг. Допълнителна сила дават малките рекички, формиращи се под влияние на продължаващите с дни валежи от дъжд.

По този начин понякога пролетта превръща сравнително малкия водопад в същински звяр. Така понякога в рамките на часове малкият водопад се превръща същински звяр, който е способен да помете абсолютно всичко по пътя си.

Местоположение

Водопадът Сучурум се намира в централните части на Стара планина, като попада на юг от нейното било. Той е сгушен между планинските гънки на височина от около 540 метра над морското равнище.

Най-близкото населено място е Карлово, от жилищните квартали на което отстои на по-малко от 300 метра. Всъщност, както по-рано вече отбелязахме, водопадът бележи края на града и в този ред на мисли всъщност е част от него.

За туристите и гостите на Карлово, които идват от някой от по-големите български градове, водопадът е еднакво отдалечен. София, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново са на разстояние от около или под 2 часа от тук, а Варна и Бургас остават на малко по-голяма дистанция, макар че и в този случай разстоянието е съвсем прилично.

Достъпност

Водопадът Сучурум се намира в близост до Карлово. За разлика от много други, които са отдалечени на километри навътре в гъстите гори на Балкана, този се намира в самите покрайнини на града.

Достатъчно е да тръгнете на север от града и да повървите по-малко от 5 минути след последната къща на историческия град и сте там. Тук дори думата достъпност не е удачна, защото говорим за забележителност, което е просто на една ръка разстояние от родното селище на Васил Левски.

До водопада може да се стигне както с автомобил, така и пеш, като и двата варианта могат да се определят като еднакво лесни, без да има някаква особена разлика. Разбира се, причината за това е близостта.

Кога да го посетим

Най-доброто време от годината, в което да се насладите на една незабравима разходка до водопада Сучурум е краят на пролетта. Тогава всичко е в най-добрата си светлина. Гъстата растителност току що привършва своето развитие и листата преминава от по-светло зелен към по-плътен и дълбок нюанс.

Тогава и температурите са доста по-приятни в сравнение с разгара на лятото. Обикновено това се свързва и с близостта на планината, но късната пролет като цяло е предпочитана дори и в равнините и низините.

През зимните месеци

За разлика от много други български водопади, тук няма никакъв проблем да идвате по всяко време от годината, в това число и в разгара на зимния сезон. Тогава ще можете да направите снимки, да се порадвате на снега (ако има такъв, разбира се), да се насладите на свежестта на природата о нейната по-сурова страна.

В същото време, няма никакъв проблем, че е зима, просто защото сте в рамките на града и рисковете за посетителя са не по-различни от тези през зимния сезон във всяко едно населено място. С други думи, няма как да се загубите в гората или да затънете в дълбоки преспи насред нищото.

През есента

През есента тук също е изключително красиво и ако сте почитатели на есенната природа, тук можете да ѝ се насладите от близо и едновременно с това от безопасно място. Най-важното е да сте готови да правите много снимки, защото тук всичко се обагря в стотици нюанси на златисто, жълто, червено и кафяво.

През лятото

След пролетта, лятото е вторият най-добър сезон, в който да посетите водопада Сучурум. Тогава водите му отслабват, но от друга страна гледката изглежда много успокояваща и човек може с часове да съзерцава падащата надолу студена водна струя, наслаждавайки се на лекотата, с която тя се приплъзва по камъните.

Лятото тук, край водопада, също може да бъде доста горещо, но все пак планината, зеленината и неговите хладни води, правят жегата доста по-леко поносима. Нещо повече – дори можете да се изненадате колко по-приятно е тук, отколкото би било даже на самия морски бряг.