Описание

Враца е български град, който се намира в североизточната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 54 150 души, което го прави най-големия град в този район и 17-ия по големина в България.

Той е административен, стопански, културен, транспортен и туристически център на областта. Девизът му е „Град като Балкана – древен и млад“.

Местоположение на Враца

Градът е административен център на едноименните Община и Област Враца.

Разположен е във Врачанския Балкан, който е част от Стара планина. В местността около Враца има редица пещери и скални образувания.

До Враца се стига по второкласния републикански път 15, а по околовръстното му преминава първокласният републикански път 1. Най-близките населени места са Кюстелево, Нефела, Бели извор, Руска Бела, Паволче и Моравица.

Туризъм в града

Враца разполага със значителен брой места за отсядане, сред които 14 хотела, от които седем семейни, и пет къщи за гости.

В града има и няколко ресторанти и кръчми, в които се предлага вкусна българска храна, както и традиционни за региона врачански ястия.

Градът предлага редица места за разходки, забележителности, както и планински походи.

Забележителности във Враца

Градът е изключително популярна дестинация, а забележителностите ще ви отнемат поне ден, ако не и повече, за разглеждане.

В центъра на Враца се намира църквата Свето Възнесение или Свети Софроний Врачански. Изградена е през 1848 година, а близо 100 години по-късно, през 1940, се изгражда кула с камбанария. Църквата има статут на художествено-културен паметник и е един от символите на града.

Друга забележителност в града е Регионалният исторически музей. В музея има различни секции, които проследяват различните етапи в развитието на града и региона. Там се съхранява прочутото Рогозенско съкровище, което е най-голямото тракийско съкровище, открито досега, както и находища от Могиланската могила.

Над града величествено се извисява комплексът Вестителя, който е разположен в подножието на Врачанския Балкан. До комплекса се стига по път, тръгващ от центъра и продължаващ по каменни стъпала. В комплекса се намира Туристическият дом и паметникът „Вестителя на свободата“, а от парка се открива невероятна гледка към Враца и околността.

Край града се намира язовир Дъбника, който се използва за водоснабдяването на Враца. Освен това, той е подходящ за различни видове спортен риболов, а във водите му вирят риби като щука, шаран, сом, каракуда, бяла риба, слънчева риба, костур и бял амур.

Във Врачанския Балкан, извисяващ се над града, се намира и водопадът Врачанска Скакля, който е най-високият непостоянен водопад в страната. Висок е над 140 метра и особеното при него е, че през летния сезон водата му намалява значително, като дори пресъхва в определени периоди. На върха на водопада има невероятно живописна гледка, а до него се стига по екомаршрут.

Разбира се, една от най-емблематичните забележителности около Враца е пещерата Леденика, която е дълга близо 300 метра и се намира на няколко километра от града. Името си пещерата носи заради ниската си температура, както и заради ледените форми, образуващи се през зимата в залите ѝ. Пещерата разполага с десет зали.

История на града

Има свидетелства за живот по тези земи още от най-древни времена. Открити са редица археологически находки, които доказват присъствие на хора по тези земи още от второто хилядолетие преди Христа. През античността местността се населява от тракийски племена, най-вероятно от племето трибали. Планината над днешна Враца е била изключително богата на мед и това е основното нещо, към което римляните поглеждат когато завладяват тези земи. Поради това те изграждат крепостта Вратцата над река Лева, чиято функция е да пази мястото от нашественици.

По време на средновековието градът носи името Вратица, най-вероятно заради формата на самата местност, която представлява тесен планински проход. Вратица добива по-голямо значение по време на Второто българско царство.

Няма сигурни сведения, но се смята че по време на османското нашествие, крепостта Вратица е една от най-дълго издържалите на обсада, поради естествени предимства на района и здравите си стени.

По време на османския период селището служи като местоположение на гарнизон и попътно селище.

През епохата на Възраждането градът придобива все по-значим статут, като се превръща в значим занаятчийски и търговски център. Враца става и център на революционен окръг по време на Априлското въстание. Градът бива освободен на 9 ноември 1877 година и след края на Руско-турската освободителна война (1877-1878) окончателно става част от новата българска държава.

След освобождението Враца се разраства и се превръща в значим индустриален и търговски център.