Бачковски водопадБачковският водопад може и да е наистина сравнително малък, но за сметка на това е и изключително красив. Той примамва хора от близо и далеч със своята лесна достъпност, с възможността да бъде комбиниран с други видове туризъм (в случая религиозен и културен), както и с опознаване на заобикалящата го от всички страни дива природа.

Какво представлява

Както вече споменахме, Бачковският водопад е сред малките по размер в страната, но благодарение на своето доста посещавано местонахождение, той се радва на голяма популярност. Височината му всъщност достига едва 10 метра, но трудно ще останете безразлични пред неговия чар и хармонично излъчване, които ще запомните за дълго след като си тръгнете от там.

Няколко на брой струи ледено студена вода се спускат по заоблените камъни надолу. Образуват се малки по размер и не много добре изразени стъпала или каскади, а в резултат от водните пръски, заобикалящите скали са покрити с дебел слой зелен мъх от горната си страна.

Над водопада има поставено дървено ограждение, което има защитна цел. То позволява да се насладите на красотата на това приказно природно бижу, без да поставяте в какъвто и да е риск своята безопасност.

Над него от всички страни са се надвесили големи и пищни широколистни дървета, които хвърлят приятна сянка през горещите и жарки месеци от годината. Този зелен навес допринася за очарованието на това райско кътче, позволявайки ви да се почувствате в унисон с природата.

След като водите се излеят от не много високата скала, водопадът бързо се превръща в спокоен планински поток, който макар и все още пълноводен, вече добива съвсем друг характер. Той започва да тече спокойно и лениво, криволичейки между дървета, храсти и камъни, като напълно губи своя буен и непокорен характер.

Най-интересното е, че в разгара на лятото, когато водната струя се поукроти, образуващият се вече поток е изключително спокоен. Тогава той може много лесно да бъде прескочен само с една единствена крачка.

Къде се намира

Бачковският водопад се намира в красивите северни части на Родопите, считани за едни от най-примамливите за туризъм места в България. По права линия, той е разположен на двайсетина километра югоизточно от Пловдив.

За да стигнете до него, първо трябва да преминете през Асеновград, след което трябва да продължите още малко по същия път в южна посока. Макар че се намира в планината, пътят за него е изключително лесен и добре уреден.

Достъпност

Бачковският водопад се счита за може би един от най-лесно достъпните на територията на нашата страна. Той е разположен в непосредствена близост до главния път, който води от Пловдив в посока Бачковския манастир, а от самия манастирски комплекс го дели незначително разстояние, което може да бъде изминато за две минути с бавна крачка.

Малката дистанция го прави доста предпочитан избор за хора, които искат да прекарат известно време сред красотата и спокойствието на природата, но поради една или друга причина не могат или не желаят да вървят сред гората.

Самият водопад е наистина изключително лесно достъпно, като се посещава не само от туристи, идващи тук заради самия него, но и от онази част от екскурзиантите, които идват заради религиозния храм, но в последствие решават да се насладят и на спускащите се води.

Как да стигнем до него

Както може да се каже и за всяка друга природна забележителност, находяща се извън границите на населените места, прословутият Бачковски водопад е най-лесно достъпен ако пътувате със свой собствен транспорт. За да достигнете до него, обаче, това съвсем не е задължително условие.

Има и други начини, които позволяват това, като един от тях е с някоя от многобройните организирани екскурзии до близкия манастир. Туристите обикновено съчетават посещението на двете забележителности в едно, като така се получава една по-пълноценно прекарана разходка сред дивата природа.

Кога да го посетим

Бачковският водопад е най-красив през късната пролет, особено в края на месец май и началото на юни. Тогава природата в околността е най-пищна и красива, а зеленината вече е погълнала всичко, макар че е все още съвсем свежа и дори сравнително неразвита.

През това време от годината песента на птиците поглъща околността, а уханието, което се разнася от безбройните цъфтящи растения е просто удивително. Цветът на листат е в един изключително приятен нюанс на зеленото, което напомня, че новият живот току що се е зародил.

Има и още една причина, която прави пролетта толкова добър избор за онези от вас, които желаят да попътуват до водопада. Причината е, че по това време се съчетава края на снеготопенето в околните планини с пролетните валежи, което води до изключително пълноводие на водопада. Това го прави по-интересен както за наблюдение, така и за снимки.

Лятото

Лятото е вторият по атрактивност сезон след пролетта. То носи прекрасно време, което в резултат от надморската височина и гъстата зеленина в района, прави температурите далеч по-приятни от онези, които ще намерите в равнините на страната например.

Тук също са възможни жеги, но 25 – 27 градуса е една съвсем приемлива температура на фона на нетърпимите жеги в големите градове. Недостатък на лятото е, че през този сезон все пак времето е малко по-сухо, което кара водопада в известна степен малко да се свива.

Зимата

Зимата край Бачковския водопад е красива, както е на всяко друго място в планините. Тя носи пухкав сняг, но и доста ниски температури. Местността може да бъде много трудно проходима, но това тук не проблем, защото в околностите на манастира поддръжката е много добра.

Есента

Есента в планината е доста по-студена, отколкото е по ниските места. За сметка на това, есенните цветове и светкавичната скорост, с която всичко пожълтява са наистина зрелищни. Трябва да се отбележи, че ако не сте виждали есента в планината, всъщност не сте виждали наистина красив есенен пейзаж, а това се отнася в най-голяма степен за Родопите – най-красивата българска планина. През това време, в резултат от зачестяващите валежи, водопадът отново става по-буен и пълноводен.

Рискове

За разлика от много други водопади на територията на нашата страна, Бачковският не носи никакви рискове или опасности. Причината за това е, че той се намира в много добре уредена и усвоена местност, която от своя страна може да се посещава безопасно по всяко време от годината. Има изградена необходимата инфраструктура, която да позволи да опознаете мястото много добре.