Описание

Генерал Киселово е българско село, което се намира в североизточната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 499 души и е смесено, като предимство имат българските граждани от турски произход.

Селото е кръстено на българския генерал Пантелей Киселов, който е архитектът на българската победа в Тутраканската битка по време на Първата световна война.

Местоположение на Генерал Киселово

Административно селото е част от Община Вълчи дол и Област Варна. През него преминават третокласният републикански път 2702 и река Арабаджидере.

Най-близките населени места са Звънец, Страхил, Оборище, Бояна и Брестак.

Туризъм в селото

Селото разполага с една къща за гости, която може да поеме 18 души. Къщата е реставрирана в автентичен стил и разполага със собствен паркинг. Освен това в къщата има просторен двор, басейн, както и беседка с барбекю.

В Генерал Киселово може да се насладите на приятни разходки, както в селото, така и в околностите. Наблизо има редица язовири, които предлагат страхотни възможности за риболов, а освен това има и Ски писта до град Вълчи дол, ако искате да се насладите на зимните спортове.

Забележителности, които да посетите

На около 13 км се намира Ботевският манастир Света Марина. До него се стига по отбивка от главния път Варна-Добрич. Манастирът е действащ и е обитаван от неговия игумен.

Добрич се намира на близо 20 км от Генерал Киселово и предлага страхотна възможност да се разходите из града, да посетите редица забележителности и да се насладите на Добруджанския край в пълната му светлина. Най-важните забележителности, които трябва да посетите в Добрич, са:

  • Етнографският музей
  • Домът-паметник на Йордан Йовков
  • Църквата Свети Георги
  • Центърът за защита на природата и животните
  • Художествената галерия

И редица други.

Девненските извори също са значима природна забележителност, която може да посетите в района. Те са най-големите карстови извори в страната и са около 30 на брой. Интересното на Девненските извори е, че водата им не замръзва през зимата.

Ако искате да отседнете на някое красиво местенце сред природата или да организирате семейно събиране, то етнографският комплекс Чифлика Чукурово е едно страхотно място за това. Комплексът разполага със сгради с автентичен възрожденски облик, като освен това има и ресторант, детски кът, редица поляни и бунгала.

История на селището

За възникването на селото не се знае много, но откритите наоколо могили и десетки останки от амфори, римски монети и глинени съдове свидетелстват, че живот по тези земи е имало още от древността.

За първи път селото се споменава в джелепкешански регистър от края на 15 век. В този регистър се описват снабдителите на османската армия с дребен рогат добитък. До този момент селото е почти изцяло с турско население Към 19 век в него започват да се заселват и гърци и арменци, които развиват търговска дейност. Впоследствие се заселват и първите българи, имигриращи от Тракия.

След освобождението селото, чието име тогава е Емиркьой, влиза в състава на новосъздадената българска държава, а значителна част от турското му население се изселва в Анадола. На тяхно място идват българи, предимно от близките села.

През 1887 година селото е преименувано на по-българозвучното Емирово. То носи това това име до 1934 година, когато бива кръстено в чест на един от героите за България по време на Първата световна война – генерал Пантелей Киселов.