Красивото крайбрежно селище, намиращо се на западния бряг на залива Стримоникос, Аспровалта е един от най-известните курорти в Гърция. Това несъмнено е едно от любимите места за отдих както за местните жители, така и за туристите, идващи от всички краища на света. Популярността, която е натрупало това селище, я дължи на привлекателното си и омайно местоположение.Голяма част от посетителите описват Аспровалта  като място, върху което са разположени красиви дълги плажове, зелени склонове, небесно чиста вода и множество възможности за развитие на местен туризъм. Най-много посещаемост се наблюдава несъмнено през летните месеци от годината. Всеки един, чиито мечти са го отвели на това място има възможността не само да се наслади на летните веселби, но и да опита от неземно вкусните местни деликатеси, както и да напазарува интересни сувенири, разказващи за красотата на Аспровалта. Убедете се сами в очарованието и красотата на това кътче от света като го посетите лично.

Изпъстрено с множество бели къщи, Аспровалта бива наричан „бяла долина“. Самият курорт е изпъстрен с множество зеленина.

Какво ще открием в Аспровалта – Раят на гърците

Аспровалта предоставя възможността на всеки един от вас да посети един от множеството хотели или къщи за гости. Там ще откриете всевъзможни таверни, барове и други заведения за хапване и развлечения. Напоследък все повече хора свързват това място като перфектната дестинация за спокойна семейна ваканция. Едно от предимствата на острова са ниските цени, които се различават осезаемо от тези в Халкидики. Посетителите на плажа не им се налага да заплащат чадър или шезлонг.

Чистите плажове на курорта са успели да си извоюват син флаг. Това е екологична награда, която се дава на общини и техните партньори са осигуряване на чисти и безопасни плажове. А самата плажна ивица е дълга около 7 километра. Там ще откриете нужните за всеки един плажуващ, душове, съблекални, както и възможности за упражняване на водни спортове. Намират се и специално обособени детски площадки.

Опазването на природата на това селище е в ръцете на местните власти. Те се грижат за неговата пълноценна защита. В покрайнините на Аспровалта се разполага и Паркът за природно възстановяване. Той приютява неброими защитени видове растения, животни  и храсти.

Забележителностите на Аспровалта

Това магическо място е за предпочитане пред много други гръцки курорти или тези на страните ни съседки. Манастирът „Св. Георги“ се разполага около възвишенията на Богданската планина. Иконата на Св. Георги се приема като най-голямото богатство, което притежава храмът. Счита се, че тя  е била донесена от прииждащи от Мала Азия бежанци, които са сметнали да я оставят точно на това място.

Ако все още се чудите какво друго можете да посетите в Аспровалта, освен прекрасните дълги плажове, то ние ще ви посочим няколко места, които ви съветваме да не пропускате. Историческата забележителност, представляваща местност с останките от древно укрепление в Македония, както и другото селище Врасна. Там се намира един от най-добрите източници, разкриващи бита и културата на жителите в Аспровалта – Етнографският музей.

Около самия курорт Аспровалта се разполага и очарователен къмпинг, който отваря своите врати от началото на юни до края на месец септември.

Красивата девствена природа на това място не само успява да ви вдъхне надежди за нов живот, но и е прекрасна предпоставка за упражняване на множество спортове като конна езда, колоездене и други подобни.

Ако все още се чудите дали да посетите това изумително място, намиращо се на близко разстояние от нашата страна, то ние ви съветваме да го направите. Аспровалта е брилянтно съчетание между кристално чисти води и свеж планински въздух. Тази дестинация е сред предпочитаните от много туристи, тъй като там те успяват да открият онова, което търсят – съчетанието между свеж въздух  и солени води. Прекарайте незабравимо своята почивка на това вълнуващо място.