екскурзия Папуа Нова Гвинея ценаУдивително е, че все още има места на нашата планета, където не е стъпвал човешки крак. Едно подобно кътче е Папуа-Нова Гвинея. Голяма част от страната е все още напълно неизследвана и учените нямат представа какво се крие там.

Дивата природа на острова

Природата в Папуа Нова ГвинеяДивата природа на Папуа Нова Гвинея е нещо, което трудно може да се открие на друго място по света, Тук ще откриете по-голямо разнообразие на тропически птици, отколкото на което и да било друго кътче.

Цветовете изглеждат по-живи от всяко друго място, дивите животни, много от които никога не са виждали хора, гледат с почуда когато някое от нас, двукраките създания се появи наоколо.

Голяма част от островната страна е покрита с девствена тропическа дъждовна гора, където живеят причудливи създания. Крайбрежните води са дом на богати коралови рифове, каквито рядко могат да се видят в толкова недокоснато и запазено състояние.

Времето е топло през всички сезони

Често пъти се случва времето да е онова, което да привлече или отблъсне туристите от дадено място. Така например, тук температурите са високи през цялата година, като дневните не падат под 30 градуса. Вечното лято е съпроводено и с не малко валежи, но за сметка на това, тук те са краткотрайни и бързо отминават.

Нощните температури също са високи – поне около 22 – 23 градуса, а понякога и по-високи. Разлика може да има единствено във вътрешността на страната, където в планинските райони термометрите показват по-ниски стойности, поне през нощта.

Култури и традиции

Култури и традицииМногобройни култури и племенните традиции се смесват в Папуа Нова Гвинея. Тук сред джунглите все още живеят местни племена, които не са се срещали с външния свят или ако са, то техните контакти са били напълно откъслечени.

Все още се говори, че в джунглите, на далеч от населените места, могат да се видят канибали, макар че подобни твърдения са по-скоро в кръга на фантастиката, отколкото да отразяват истината по някакъв начин.

Интересно е, че сред джунглите могат да се видят цял куп останки от времето на втората световна война, когато много военни самолети са намерили края си сред непроходимите гори в тази част на света.

Дори и ако се случело пътниците да оцелеят, джунглата се оказвала края на тяхното пътуване, тъй като не е можело да я прекосят. На места дъждовната гора всъщност е толкова гъста, че на практика никой не е в състояние да я прекоси, дори и днес.

Бум на развитието круизния туризъм

Круизният туризъм е сравнително ново явление в Папуа Нова Гвинея. Неговите основи са поставени преди няколко години, когато австралийското правителство, което полага доста грижи за развитието на района, предлага помощ от 5.9 милиона долара за целта. За 2013 година, непознатата до сега Папуа Нова Гвинея е посрещнала 44 000 пътници, всички от които пристигнали с круизните кораби. Най-често круизите поемат от Бризбейн, тъй като този център играе ролята на изходна точка за отпътуващите от Австралия туристи. Следващата спирка? Папуа Нова Гвинея, разбира се.

Порт Морсби

Порт МорсбиПорт Морсби е столицата на Папуа Нова Гвинея. Още на пръв поглед се вижда, че градът се развива бързо, но е видно също така, че е нужно още много време и желание в тази посока.

Подобряващата се инфраструктура е видна навсякъде, но все пак градът изглежда все още малък за столичен център. Въпреки това, разходката тук е едно наистина вълнуващо преживяване, което може да проследи раждането на един нов градски център с голям потенциал.

Недостатъци

Недостатък на Папуа Нова Гвинея е трудността да се достигне до дук и високите цени на транспорта. Освен това, дори и ако вече сте тук, туристическата база не е много добре развита. Разбира се, хотелски комплекси има, но техният брой все още е доста малък на фона на останалите страни от региона.

Това от друга страна води и до куп предимства, като например ниски цени за посетителите и липса на излишна шумотевица, което трудно може да се каже за Средиземноморието през летните месеци.